‘Hayali’ tanığın ifadeleriyle gazetecilere ceza talebi

‘Hayali’ tanığın ifadeleriyle gazetecilere ceza talebi

Mahkemenin dinlenmesinden vazgeçtiği tanığın ifadeleriyle iki gazeteci hakkında hapis talep edildi.

Savcı, gazeteci Sadık Topaloğlu ve Sadiye Eser hakkında, bulunamayan ve mahkemenin dinlenmesinden vazgeçtiği tanığın ifadelerine dayanarak ‘örgüt üyeliği’ iddiasıyla hapis cezası talep etti

Gazeteci Sadiye Eser ve Sadık Topaloğlu hakkında “Örgüte üye olmak” iddiasıyla açılan davanın 8’inci duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya Eser ve Topaloğlu katılmazken, avukatlar Özcan Kılıç ve Ömür Uzlet Güzel hazır bulundu. Gazetecilerin aleyhinde ifade veren Özgür Baran isimli şahıs bu duruşmaya da katılmadı.

Duruşmada söz alan Eser’in avukatı Kılıç, tanık Özgür Baran’ın bu güne değin hiçbir duruşmaya katılmadığı, ayrıca başka davalarda da isminin geçtiğini ve bunlara da katılmadığını paylaştı. Kılıç, Baran’ın tanıklığının davanın sonucunu etkilemeyeceğini belirterek, dinlenmesinden vazgeçilmesini istedi. Topaloğlu’nun avukatı Güzel de, aynı talepte bulundu. Taleplere dair karar veren mahkeme, Baran’ın yapılan tüm usul işlemlerine rağmen duruşmalara gelmediği, bu nedenle dinlenmesinden vazgeçilmesine karar verdi.

CEZA İSTENDİ

Yeni Yaşam’da yer alan habere göre, iddia makamı ise mütalaasını mahkeme heyetine sundu. İddia makamının, mahkemenin dinlenmesinden vazgeçtiği Baran’ın Topaloğlu hakkında daha önce verdiği ifadeler üzerinden mütalaasını hazırlaması dikkat çekti. Soruşturma aşamasında Baran’ın, Topaloğlu’na yönelik verdiği ifadesine mütalaasında yer veren iddia makamı, soruşturma aşamasında Topaloğlu hakkında ifade veren Dilek adındaki şahsın ifadelerinin ise itibar edilmez buldu. İddia makamı, Topaloğlu’nun dijital materyalleri ile yurt dışına çıkışını ise “örgüt üyeliği” için yeterli buldu. İddia makamı, bu nedenle Topaloğlu’nun cezalandırılmasını gerektiğini savundu. Tanık Baran’ın Eser hakkındaki iddiaları da tekrarlayan savcı, Topaloğlu ve Eser’e “Örgüt üyesi olmak” gerekçesiyle hapis cezası verilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, avukatların iddia makamının mütalaasına karşı savunmalarını hazırlamaları için duruşmayı 8 Eylül’e erteledi.