Hayal kurmaktan vazgeçmeyen çocuklar için: 'Bugün Hayal Kuracaktım'

Hayal kurmaktan vazgeçmeyen çocuklar için: 'Bugün Hayal Kuracaktım'

"Gökçe Ateş Aytuğ, minik Aslı’nın hikayesini anlatırken, olayların ve duyguların çocuklar üzerinde nasıl farklı etkiler uyandırabileceğine satır aralarında dikkat çekmiş."

Umut Dağlar

Minik kahramanımız Aslı, o gün çok önemli bir işi olduğunu söylerken annesine başına tüm bunların geleceğini düşünmüyordu. Onun çok önemli bir işi vardı, hayal kurmak... Önce kedi olarak düşlemeye çalışırken kendini bir anda tavuk olarak buldu. Hayvanların hepsini ne de çok severdi. Hepsinin farklı farklı özellikleri o hayvanın en özel hayvan olduğunu hissettirirdi Aslı’ya. Hayalinde bunlara çokça yer vereceği belliydi. Fakat nerden çıkmıştı ağacın tepesinde kalıveren minik yavru kedi?

“Bugün Hayal Kuracaktım” minik bir kız çocuğunun eğlenceli bir gününü keyifli bir üslupla anlatıyor. Hayal kurmak gibi çok önemli bir işi yapmak üzere gününü planlayan Aslı’nın, ağaçta kalmış bir yavru kediyi kurtarmak üzere dışarı fırlayınca tüm planları suya düşüyor. Üstelik minik kahramanımız ayakkabısız ve anahtarını almadan dışarı çıkmış bulununca olaylar iyice karışıyor.  Aslı için yer yer zorlaşan ama bir o kadar da eğlenceli bir günü sadece çocuklar değil, yetişkinler de keyifle okuyacak.

Gökçe Ateş Aytuğ, minik Aslı’nın hikayesini anlatırken, olayların ve duyguların çocuklar üzerinde nasıl farklı etkiler uyandırabileceğine satır aralarında dikkat çekmiş. Hikayede bol bol sevgi bulunurken bir yandan da duygusal bir kız çocuğu olan Aslı’nın gözyaşları da oldukça yer kaplıyor. Bu gözyaşları bazen sevinçten, bazen ağzından kaçıveren yanlış bir cümleden bazen de kalbi kırıldığı için dökülüveriyor.

Minik Aslı’nın annesi ile diyaloglarında ise yer yer toplumsal baskı konusunda bazı örneklere rastlıyoruz.  “Ayıp olur. Hayatımda en sık ayıp oluyor.” diye geçirirken aklından Aslı, istediğini yapmaktaki ısrarı kitabı okuyan çocuklarımız için bir emsal olacağa benziyor. Çünkü bu tip öyküler ve çocukların bu öykülerdeki karakterlerle kurduğu yakınlıklar, çocukların davranışlarını ve tepkilerini şekillendirmekte önemli etkiye sahip.

Minik Aslı’nın hayal kurmak üzere başlayan gününde kafa karışıklıkları, kendini tutamayıp akıtıverdiği gözyaşları, çokça sevgi, biraz patavatsızlık, bolca hayvan sevgisi mevcut.  Hikayemizde en ağır basan ise empati. Aslı çevresinde iletişim kurduğu herkesin duyguları konusunda fazlaca duyarlı, sık sık kafa karışıklığı yaşıyor. Aynı zamanda birilerini üzmekten çok korkuyor. Fakat bazen kendini o kadar tersinden ifade ediyor ki! İşte o zaman işler karmaşıklaşıyor… O anların, hissettiklerinin, karşısındakinin hissedebileceklerinin üstünde çokça düşünüyor. Yanlış yaptığını düşündüğü davranışları üzerine de kafa yorup duruyor. Bu çözüm arayışlarının ise, kitabı okuyan çocuklarımız üzerinde olumlu etki yaratacağı çok açık. Problem çözme becerilerinin gelişmesi, karşısındaki insanın duygularını anlama ve yorumlama durumlarının daha gelişkin olması açısından Aslı’nın hikayesi onlara çok güzel fırsatlar sunuyor.

“Bugün Hayal Kuracaktım” Günışığı Kitaplığı’nda geçtiğimiz sene yerini aldı. Gökçe Ateş Aytuğ’un kaleminden Merve Atılgan’ın çizimleriyle buluşarak çocuklarımıza ulaşmayı bekliyor. Aynı zamanda kitabımız hem ismi hem içeriğiyle de bizlere çok önemli bir “iş”imizi anlatıyor: Hayal kurmak! Yaşamlarımızı yoğunluk ve yorgunluk içinde sürdürürken hayal kurmaktan vazgeçmiş olan yetişkinlerimiz, hatta hayal kurmayı unutan çocuklarımızın dahi olduğu şu günlerde,  ilaç gibi gelecek bir serüvenin içinde bulacak herkes kendini. Hayal kurmaktan vazgeçmeyen çocuklar için, “Bugün Hayal Kuracaktım”.

Künye: Bugün Hayal Kuracaktım, Gökçe Ateş Aytuğ, Resimleyen: Merve Atılgan, Günışığı Kitaplığı, 2017, Sayfa sayısı: 98

DAHA FAZLA