Havai fişek patlamasında fabrika patronunun avukatlığını Baro Başkanı üstlendi

Havai fişek patlamasında fabrika patronunun avukatlığını Baro Başkanı üstlendi

Hendek'te 7 kişinin hayatını kaybettiği havai fişek patlamasının yaşandığı fabrikanın patronunun avukatlığını Sakarya Barosu Başkanı Abdürrahim Burak üstlendi.

Sakarya'nın Hendek ilçesinde 7 kişinin hayatını kaybettiği havai fişek patlamasının yaşandığı fabrikanın patronu Yaşar Coşkun'un avukattlığını Sakarya Barosu Başkanı Abdürrahim Burak üstlendi. Burak, "kusur raporu" tamamlandıktan sonra dava açılacağını söyledi.

Fabrikanın patronu Yaşar Coşkun'un avukatı Sakarya Barosu Başkanı Abdürrahim Burak, "Bu olaya ilişkin kusur raporu bekleniyor. Rapor geldikten sonra dava açılacaktır. Vefat eden işçilerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza da şifa diliyor ve bir an önce sağlıklarına kavuşmalarını temenni ediyoruz" ifadelerini kullandı.

'KUSURU OLANLAR YARGI ÖNÜNDE HESAP VERECEK'

Burak, olayın bir iş kazası olduğunu ve sorumluların hesap vereceğini söyleyerek,"Bu patlamayla ilgili öncelikle şunu unutmamalıyız, bu bir kazadır. Buna kazanın ötesinde bir anlam yüklemek, bir terör eylemi gibi ya da işverenin bir kastı varmış gibi kamuoyu oluşturulması adaletten uzaklaşmasını sağlar. Bir trafik kazası nasıl bir sonuç meydana getiriyorsa bu da bir iş kazasıdır. İş kazasında önemli olan oradaki tedbirlerin yeterli derecede alınıp alınmadığı konusunun bilirkişilerce tespit edilmesidir. Bu konuda elbette ki kimin ne kusuru varsa adalet gereği bunun yaptırımını görecektir ama kusurun ötesinde sanki kast varmış gibi bir linç kampanyasına bu işin dönüştürülmesi olayı adaletten uzaklaştırır" dedi.

FABRİKA SAHİPLERİ DE ÇOK BÜYÜK HASAR ALMIŞ!

7 kişinin hayatını kaybettiği patlamada en büyük zararı alanlardan birinin de fabrikanın patronu Yaşar Coşkun olduğunu iddia eden Burak, "Ben Yaşar Coşkun’un avukatıyım, doğal olarak cezaevinde de zaman zaman görüşüyoruz. Yaşar Coşkun tabi ki çok çok üzgün. Kim kendi iş yerinde kocaman bir patlama olmasını ve bütün iş yerinin yanıp kül olmasını, 100 trilyon civarında bir zarara uğramasını ve uzun yıllardır kendi bünyesinde çalışanlarının canına mal olmasını ister? Bu çok acı bir durum. Buradan işverenin kendi iş yerinde sanki bunu kasıtlı olarak, patlama olmasına sebebiyet verecek hal ve hareketler içerisindeymiş gibi algı oluşturmak en büyük haksızlıktır. Kim ister kendi evi, iş yeri yanıp kül olsun? Burada dikkat çekilmesi gereken en önemli husus, zaten en büyük hasarı vefat eden işçilerimizin ailelerinin görmesi ve onlarla birlikte en büyük hasarı iş yeri sahiplerinin görmüş olmasıdır. Burada Yaşar Coşkun, bir sorumluluktan kaçma çabasında değildir. Bir kusuru varsa yargılama bunun hükmünü verecektir. Ancak yargılama yapılmadan infaz yapılması adaletsizliktir, doğru değildir” şeklnde konuştu.

'İŞ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI YASASI'NDA DÜZENLEMEYE İHTİYAÇ VAR'

İş Güvenliği ve Sağlığı Yasası'nda düzenlemeye ihtiyaç olduğunu söyleyen avukat Burak sözlerini şöyle sürdürdü:

"İş Güvenliği ve Sağlığı Yasası’nda mutlak suretle bir düzenlemeye ihtiyaç vardır. Kendi bünyesindeki personel tarafından denetim sağlatan kanun, çıkacak kazalarda taraflar arasındaki birbirini suçlama durumu bu yasa kapsamındaki her olayda yaşanacaktır. Bu sebeple bu kanunda iş güvenliğini tesis edecek kurulun bağımsız olması, aynı yapı denetim şirketlerinde olduğu gibi işverenle ücret ilişkisinin ortadan kaldırılması lazım. Karşılıklı ticari ilişki ortadan kalkmalı ki herkes işinin gereğini layıkıyla yerine getirsin ve bu tutanakların gereği yerine getirilsin.”