Havaalanı 'yerli ve milli' ama cezalar dövizle...

Havaalanı 'yerli ve milli' ama cezalar dövizle...

İstanbul Havaalanı'nda İGA tarafından oluşturulan ceza listesine göre, kesilen cezaların ödemesi euro üzerinden yapılıyor.

AKP’nin ‘yandaşa rant’ projelerinden biri olan İstanbul Havalimanı’nda işletmeci İGA’nın uyguladığı cezalar dikkat çekiyor. “Yerli ve milli” havalimanında İGA'nın Ceza Miktarları Listesi'ne göre, kiracılara 100 eurodan 100 bin euroya kadar dövizle cezalar kesilebiliyor.

İstanbul Havalimanı’nda ceza listesi euro ile oluşturuldu. Bir yandaş konsorsiyumu olan işletmeci İGA tarafından oluşturulan listedeki cezalar 3 aşama şeklinde belirlendi.  İlk uygulanan cezanın birinci tekrarında ceza tutarının 2 katı, ikinci tekrarında ise 4 kat ceza uygulanıyor. Özellikle atık konusunda işletmelerin tespit edilen hatalarının üçüncü kez tekrar edilmesi durumunda 100 euro ceza uygulanacağı belirtiliyor. Normalde havaalanlarındaki işletmeleri Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) denetliyor. Ancak, İstanbul Havalimanı gibi bazı yap-işlet-devret havaalanlarında DHMİ yerine, işletmeci şirketler bu denetimleri gerçekleştiriyor. Bu durumda da kontrol ve cezaları şirketler kendileri belirliyor.

‘MADDİ SIKINTILAR YAŞIYORUZ’

Sözcü'nün haberine göre, bazı işletmeciler, yetkililerin sadece ceza kesmek için “resmen pusuya yattıklarını” iddia ettiler. Milyonlarca euroyu bulan cezalar nedeniyle bazı işletmelerin büyük zarar yaşadığı kaydedildi. Havalimanı işletmesinde maddi sıkıntılar yaşandığı ve cezalarla yeni finansman yaratıldığı da bir diğer iddia konusu oldu. Ceza listesi ve iddialar ile ilgili İGA yetkililerine ulaştı ancak şirketten herhangi bir geri dönüş yapılmadı.