Hava kirliliği akıl sağlığımızı etkiliyor

Hava kirliliği akıl sağlığımızı etkiliyor

University College London tarafından yapılan araştırma sonucunda hava kirliliğinin depresyon riskini artırdığı açıklandı. Küresel kirliliğin azaltılması halinde ise depresyon riski %15 oranında düşüyor.

Seçkin Barbaros

İngilterede University College London'da bir ekip tarafından hava kirliliği ve akıl sağlığı üzerine araştırma yapıldı. 16 ülkeden elde edilen verilerin incelenerek yapıldığı araştırmada hava kirliliğine maruz kalmanın depresyon riskini artırdığı belirtilirken bulguları ise geçtiğimiz günlerde paylaşıldı.

Araştırmanın başındaki isimlerden Dr. Isobel Braithwaite, hava kirliliğinin insan sağlığına olumsuz etki ettiğini, kalp ve solunum yetmezliği başta olmak üzere kalp ve solunum yolu hastalıklarına yol açtığınının uzunca zamandır bilindiğini belirterek, söz konusu araştırmayla hava kirliliğinin akıl sağlığımıza etki ettiğini belirtti. Temiz hava ihtiyacının sağlanabilmesi halinde ise depresyon riski azalıyor.

Araştırmacılarsa küresel kirliliğin metreküp başı 44 mikrogramdan 25’e düşürülmesi durumunda dünya çapında depresyon riskinin %15 oranında azalacağını savunuyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün hava kirliliğine yol açan toz ve duman partiküllerinin metreküp başı 10 mikrogramın altında tutulması önerisinin gerçekleşmiş olması halinde ise söz konusu depresyona yakalanma ihtimalinin daha da düşeceği ifade edilmekte.

DAHA FAZLA