Hatice Çevik: Aday olma sebebim 10 Ekim katliamıydı

Hatice Çevik: Aday olma sebebim 10 Ekim katliamıydı

10 Ekim Katliamı'nda kızını kaybeden, HDP'nin Suruç Eşbaşkanı seçilen Hatice Çevik, aday olmaya karar verme sürecini ve şimdi neler yapacaklarını anlattı.

Nazlı Eda Piyade

Türkiye tarihinine en büyük kitlesel katliam olarak geçen, 102 yurttaşın hayatını kaybettiği, yüzlercesinin yaralandığı 10 Ekim Ankara Katliamı'nda kızı Başak Sidar Çevik'i kaybeden Hatice Çevik, Suruç Belediyesi Eş Başkanı seçildi.

AKP'nin yenilgiyi kabullenemediği ve halen tartışmaların sürdüğü 31 Mart yerel seçimlerinde Urfa'nın Suruç ilçesine HDP'den seçilen Çevik'in haberi, yerel sçeim haberlerinde en çok sevindiren ve öne çıkan haberlerden biri oldu.

Bölgede kayyumların geri alınırken, Şırnak gibi kimi il ve ilçelerde AKP/Saray rejiminin nüfusla oynayarak 'kazandığını' iddia ettiği bir süreçte, Çevik'in Urfa'nın diğer ilçelerinden farklı olarak Suruç'ta elde ettiği başarı da ayrıca önem kazandı.

Hatice Çevik'le Suruç başarısını, Suruç'ta nelerin değişeceğini konuştuk. Çevik, aday olmaya karar vermesinde en büyük etkenin 10 Ekim katliamı olduğunu söylerken, Suruç halkına bir kez daha teşekkür etti.

'ADAY OLMAYA KARAR VERME SEBEBİM 10 EKİM KATLİAMIYDI'

1- 10 Ekim katliamını derinden yaşayan yurttaşlardan birisisiniz. Yine başka bir katliam yerinde belediye eş başkanı seçildiniz. Aday olma motivasyonunuz neydi?

Aday olmaya karar verme sebebim cumhuriyet tarihinin en büyük katliamı 10 Ekim'i yaşamış olmamdı. Benim de içinde olduğum onbinlerce insan oraya en başta; barış, demokrasi, eşitlik ve özgürlük ve emeğe saygı taleplerimizi dile getirmek için gittik. Kızım elinde "Öldürtmeyeceğiz" pankartıyla yanıbaşımda can verdi.

Açıkçası adaylık teklifi ilk geldiğinde karar verirken çok zorlandım. Suruç halkına layık olabilecek miyim, bu görevi layığıyla yerine getirebilecek miyim diye çok düşündüm. Şu an kabul ettiğim için kendimle ve Suruç halkıyla gurur duyuyorum. 

'SURUÇ HALKI KEŞKE BİZ ÖLSEYDİK, BİZ ALIŞTIK' DİYEN BİR HALK

Suruç'ta, Türkiye'nin 81 ilinden gelen gençler Kobaneli çocuklara oyuncak, kitap ve moral vermeye gelmişlerdi. Vahşice katledildiler. Suruç halkı, "Keşke biz ölseydik, biz alıştık siz bizim misafirimizsiniz, siz ölmeseydiniz" diyen bir halk.

Bu halk, tarihinde çeşitli acılar yaşamış, birbirine kenetlenmiş, duyarlı ve fedakar bir halk. Beni de aynı kararlılık ve sevecenlikle bağırlarına bastılar. Bir o kadar da politik...
Örneğin bir kadın aday olarak, kesinlikle cinsiyetçi/ ayrımcı bir söylemle karşılaşmadım. 

2-Seçim süreciniz nasıl geçti? Kazanabileceğinize inanıyor muydunuz?

Seçim süreci boyunca, ilçe yönetimiyle birlikte uyumlu bir şekilde çalıştık. Seçimde de bu başarılı çalışmanın sonuçlarını aldık, çok büyük bir fark atarak kazandık. Tek üzüntümüz, Urfa ve diğer ilçelerdeki arkadaşlarımızın küçük farklarla kaybetmiş olması...

'SURUÇ'A KADIN ELİNİN DEĞMESİ PEK ÇOK ŞEYİ DEĞİŞTİRECEK'

3-Seçilmenizle birlikte Suruç'un Urfa'nın diğer ilçelerinden farkı olacağını düşünüyoruz. Sizin bu konudaki fikriniz nedir, oraya elinizin değmesinin neleri değiştireceğine inanıyorsunuz?

Öncelikle (övünmek istemem ama) Suruç'a kadın elinin değmesinin pek çok şeyi değiştireceğini biliyoruz. 
Kadın bakış açımızı ve özverimizi Suruç'un her yerinde inşa edeceğiz. 

Bizi baştacı eden Suruç halkına layık olmak için elimizden geleni yapabileceğimize kimsenin şüphesi olmasın. Bizim asli görevimiz; Suruç halkıyla bütünleşmek,onlara layık olabilmek; Suruç halkının yaşam standartlarını en üst seviyeye taşımaktır.

Eşbaşkanımız ve meclis üyelerimizle birlikte uyumlu, koordineli bir çalışmayla Suruç'a en güzel hizmetleri yapabilmek için çalışmalara başlıyoruz.

Şeffaf, ekolojik ve sosyal belediyecilik anlayışımızla yeniden şekillendireceğimiz Suruç'ta; kadınlar ve gençler için sosyal- kültür tesisler yapacağız. 

Hem kadınları hem de gençleri sosyal hayata katabilmek, kendilerinin ve Suruç'un ekonomisine katkı sağlayabilecekleri imkanlar yaratmak gerektğini biliyoruz. Bu konuda atölye çalışmalarımız olacak. 

Yeni mesire ve pazar alanları kuracağız. Yaşlı, engelli ve sosyal bakıma ihtiyaç duyan yurttaşlarımız için gereken özveriyi göstereceğiz.

Çalışmalarımızı halkla birlikte yürütecek, bize oy veren/ vermeyen herkesin ihtiyaçlarına cevap bulacağız. Burada atacağımız adımların toplumsal barışa da katkı sağlaması gerektiğine inanıyoruz.