Hatay'da esnafın dolar isyanı: Evimize ekmek götüremiyoruz

Hatay'da esnafın dolar isyanı: Evimize ekmek götüremiyoruz

Emlak alışverişinin dövizle yapıldığı Hatay'ın Samandağ ilçesinde bölge esnafı, iflasın eşiğine geldiğini vurgulayarak dövizdeki dalgalanmanın bölge halkına etkisini İleri Haber'e anlattı.

Alican Gümüş

Türkiye'de dövizdeki dalgalanma, döviz ile alışveriş yapan kesimleri oldukça etkiliyor. Dolardaki artıştan çokça etkilenen bölgelerden biri ise Hatay'ın Samandağ ilçesi.

Emlak sektöründe para birimi olarak doların geçerli olduğu Samandağ'da esnaf ve kiracılar kurdaki dalgalanmadan doğrudan etkileniyor. Bölge esnafı, alışverişin dolar ile yapılması sebebiyle alım gücünün çok düştüğünü ve esnafın iflasın eşiğine gelmiş durumda olduğunu vurgulayarak dövizdeki dalgalanmanın bölge halkına etkisini İleri Haber'e anlattı.

'ESNAF KİRAYI ÖDEMEK İÇİN ÜRÜNÜ PAHALIYA SATIYOR'

Samandağ'da esnaf olan Özcan Özçelik, sözlerine esnafın kirayı ödemek için ürünlerini pahalıya satmak zorunda kaldığını söyleyerek başladı. Özçelik, ülkede büyük  bir ekonomik krizin yaşandığını ve insanların alım gücünün kalmadığını ifade ederek, ilçedeki dolarla alışverişin kaldırılmasını istedi.

'ALIŞVERİŞTE DOLARI KALDIRALIM'

İlçedeki alışverişin TL ile yapılması gerektiğini dile getiren Özçelik, "Alışveriş dolarla yapılıyor, bu bana göre yanlış. Doların kaldırılması için halkımızın esnaflara destek vermesi gerekiyor. Alışverişte doları artık kaldıralım, TL ile alışveriş yapmanın en doğrusu olduğunu düşünüyorum" dedi. 

Ürünlerdeki fiyat artışından dert yanan esnaf Cem Küçük ise, dükkanları dolar bazında kiraladıklarını ve doların artışının kendilerini ciddi şekilde etkilediğini vurguladı. Küçük, kiraların dolar ile değil, TL olarak alınmasını istediğini söyleyerek "Doların kaldırılması için elimizden geleni yapacağız" dedi.

DÜKKAN KİRALARI, ESNAFIN ÇALIŞABİLMESİ ÖNÜNDE BİR ENGEL

Samandağ'da esnaf olan ve dolardaki artışın her kesimi etkilediğini dile getiren Ali Nehir, "Yurt dışında çalışıp buraya getirilen paraların döviz olmasından kaynaklı burada alışveriş yavaş yavaş dövizle yapılmaya başlandı" dedi. Dükkanların, ücretinin dolarla belirlenmesinden ötürü satılamadığına değinen Nehir, "Mülk fiyatları çok yüksek, dolayısıyla dükkan kiraları da yüksek. 500 bin dolara bir dükkan alınıyor. Gideri karşılaması için de alınan dükkanın yüksek bedelle kiralanması gerekiyor. Bu da esnafın burada çalışabilmesi önünde bir engel oluşturuyor" ifadelerini kullandı.

'ESNAF EVİNE EKMEK GÖTÜREMEZ HALE GELDİ'

Dolarla alışverişin 30 yıl önce yurt dışına göç edenler sebebiyle yürürlüğe konulduğunu iddia eden esnaf Koray Sakallı ise, "Yurt dışından gelen köylü, getirdiği dövizlerle burada işyeri kiralayıp işletti. Bunun sonucunda ise zamanla burada iş yerlerinin dolarla kiralanması gibi bir durum oluştu. Fakat ne yazık ki son zamanlarda döviz oldukca dalgalanıyor. Doların ani yükselişinyle birlikte Samandağı'daki esnaf evine ekmek götüremez hale geldi." dedi. Sakallı, sözlerini "Samandağ halkının duyarlılığına, birlik ve beraberlik duygusuyla bize el uzatacaklarına inanıyorum" diyerek sonlandırdı.