Hatay'da eş zamanlı çıkan 25 yangın Meclis gündeminde

Hatay'da eş zamanlı çıkan 25 yangın Meclis gündeminde

Haftabaşında Hatay'da eş zamanlı çıkan 25 yangın, Meclis gündemine taşındı.

İleri Haber

17 Eylül 2019’da gece saatlerinde Hatay’ın Antakya ilçesine bağlı Ballıöz, Kisecik ve Toygarlı mevkilerinde 25 farklı noktada aynı anda yangın çıktı.

Çevre ilçe ve illerden yangına müdahele edilmiş, Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Muzaffer Ketmen yaptığı yazılı açıklamada; çalışmaların gece boyu sürdüğünü söylemiş,7-8 kilometrelik mesafe arasında çıkan yangında tahmini olarak 10 hektarlık alanın zarar gördüğünü ve yangının büyük oranda söndürüldüğünü, soğutma çalışmalarının devam ettiğini söylemişti. Ayrıca yangının çıkış nedenini henüz belirleyemediklerini de ifade etmişti.

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç tarafından Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması talebiyle verilen soru önergesinde, şunlar yer aldı:

1. Yangının çıkış nedeni belirlenebilmiştir? Konuyla ilgili resmi bir açıklama tarafınızca yapılacak mıdır?Bölgede aynı anda 25 farklı yerde sistematik bir şekilde çıkan yangınları nasıl açıklıyorsunuz?

2.Bölgede 25 farklı yerde yaşanan yangınlardan net olarak ne kadar büyüklükte alan zarar görmüştür? Kaç tane ve hangi cins ağaç-bitki yanmış, zarar gören canlılar tespit edilmiş midir?

3.Yangın sonrasında bölgedeki ekosistemi yeniden canlandırabilmek için çalışmalarınız var mıdır? Varsa nelerdir?

4.Henüz birkaç gün önce Hatay’ın Kırıkhan İlçesinde 50 hektarlık zeytinlik yanmıştı. Bölgede üst üste yaşanan yangınların önceden önlenebilmesi için denetimler yapılmakta mıdır?  

5. Türkiye’de yangınlara karşı önceden oluşturulmuş eylem planları var mıdır? Varsa nelerdir?

6. Anayasa’nın 169. Maddesinde “yanan orman alanı yeniden orman haline getirilir” hükmü yer almaktadır. Bu yükümlülük tarafınızca denetlenmekte midir? Yanan ormanlık alanların kesinlikle imara açılmaması için özel önlemler almayı planlıyor musunuz?

7.Son 5 yılda yıllar ve iller belirtilmek üzere kaç orman yangını olmuştur?

DAHA FAZLA