Hatay dağ ceylanları koruma altına alındı

Hatay dağ ceylanları koruma altına alındı

“Tehlike Altındaki Türler” kategorisinde yer alan Hatay dağ ceylanı, uzunca yıllardır çeşitli tehditler altında yaşam mücadelesi veriyordu.

Seçkin Barbaros

Türkiye'de sadece Hatay'ın Kırıkhan ve Reyhanlı ilçeleri arasında yaşayan Hatay dağ ceylanlarının yaban hayatı uzunca yıllardır verilen uğraşlar sonucunda koruma altına alındı.

Hatay'ın Kırıkhan ve Reyhanlı ilçe sınırlarında bulunan 13.288 hektarlık alan 25 Aralık 2019 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan karar ile ‘Hatay Dağ Ceylanı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası' ilan edildi.

Hatay Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Abdullah Öğünç, alanın "Dağ Ceylanı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası” ilan edilmesi sayesinde, olumsuz yapılaşmanın ve çeşitli madencilik faaliyetlerinin önüne geçileceğini ifade etti.

Uzunca yıllardır av turizmi ve madencilik girişimleri sebebiyle Hatay dağ ceylanlarının türü tehdit altındaydı.

BİLİMSEL ADI ‘GAZELLA GAZELLA’

Bilimsel ismi ‘Gazella Gazella’ olan Hatay dağ ceylanı, Türkiye Memeli Listesi'ne 2008 yılında belgelenmesinin ardından eklenmiş olan bir tür. Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin Kırmızı Listesi “Tehlike Altındaki Türler” kategorisinde yer alan Hatay dağ ceylanı, 150 civarında birey ile boyu 11 km, eni 4.5 km bir alanda uzunca yıllardır çeşitli tehditler altında yaşam mücadelesi veriyordu.

ALANDA ÇİZGİLİ SIRTLAN DA VAR

Hatay'da bulunan 65 memeli türünün 55'ine de ev sahipliği yapan Dağ Ceylanı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olarak ilan edilen alanda, dünyada Tehlike Altındaki Türler kategorisinde yer alan çizgili sırtlan da bulunuyor.

DAHA FAZLA