Hasuni Mağaraları Tahrip Ediliyor

Hasuni Mağaraları Tahrip Ediliyor

İlk yerleşim yerlerinden biri olarak kabul edilen tarihi Hasuni Mağaraları, yeterli önlem alınmadığı için defineciler tarafından tahrip ediliyor.

Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde Milattan Önce (M.Ö.) bin yılına ait kalıntıların bulunduğu ve içinde barındırdığı yapılarla bölgenin önemli yerleşim yerlerinden biri olan Hasuni Mağaraları, defineciler tarafından tahrip ediliyor. İlçeye 7 kilometre uzaklıkta ve Malabadi karayolu üzerindeki Albat Dağı eteklerinde bulunan Hasuni Mağaraları, ilçenin en hakim tepelerinden birinde bulunuyor.

İçinde bulunan ve birbirine bağlı 300 oda ile bir mağara cenneti olan Hasuni Mağaralarında geçmiş yıllarda yapılan çalışmalarda, M.Ö. 1000 ile M.S. 13. yüzyıla ait kalıntılara rastlanmıştı. Bu çalışmayla birlikte Mezolitik devri günümüze taşıyan yapı olma özelliğini barındıran Hasuni Mağaraları, su depoları, hamam, kaya merdivenleri, taş döşeme yolları, kaya kilisesi ve kilisenin yanındaki mini amfi tiyatroyla tam bir görsel şölen sunuyor.

TARİHİ BİLİNMİYOR

Mağaralar, Hristiyanlığın ilk dönemlerinden başlayıp 13. yüzyıla kadar kullanıldığı sanılan Hasuni Kaya Kilisesini de içinde barındırırken, birçok odadan oluşan kilisenin yanında mini bir amfi tiyatro ve su depoları da bulunuyor. Mezolitik devirde yapılan ve günümüzde kullanılamaz duruma gelen Hasuni Hamamının çatı kısmı yıkılırken, kesme taşlarla yapılan bu hamamın net yapım tarihi ise bilinmiyor.

DEFİNECİLER TAHRİP ETTİ

 Bahar ayında ziyaretçi akınına uğrayan bölgede bulunan hamamın defineciler tarafından tahrip edildiği bildirildi. Hamam içerisinde birçok yerin defineciler tarafından daha önceden kazıldığı görüldü. Tarihi mağaraların alt kısmında inşa edilen hamamda, daha önce restorasyon çalışması yapıldığı belirtildi. Ancak hamamın inşasında kullanılan ve sonrasında yıkılan duvarlardaki taşların hamam içerisinde istiflenmesi dikkat çekti. Bölgede yeterince önlem alınmadığından kaynaklı, bölgenin madde bağımlıların uğrak yeri haline geldiği öğrenildi. (MA)

HASUNİ MAĞARALARI 

Hasuni mağaraları, Silvan’ın 7 km. doğusunda ve tarihi Malabadi köprüsü ile Hasankeyf yol güzergâhında yer almaktadır. Anadolu’nun en eski mağara yerleşim yerlerinden bir olan Hasuni mağaraları Mezolitik dönemde yerleşim görmüştür.

Antik dönemde, özellikle Hıristiyanlığın ilk yayıldığı dönemlerde ve orta çağda önemli yerleşim alanlarından biri olmuştur. Mağaraların aralarında kayalığın düzleştirilmesiyle yollar ve çıkış merdivenleri, sarnıçlar ve su arkları, kaya kiliseleri, dokuma atölyeleri gibi yerleşimin sosyal ve kültürel ihtiyacını karşılayacak yapıların yanı sıra Orta Çağda inşa edilmiş bir kilise de bulunmaktadır.

DAHA FAZLA