Hastanedeki yakınlarına refakat eden depremzedelere resmi yazısız tahliye

Hastanedeki yakınlarına refakat eden depremzedelere resmi yazısız tahliye

Depremzedeler, ODTÜ Aysel Sabuncu Yaşam Merkezi’nden resmi yazı olmadan tahliye edilmek isteniyor.

Haber: İzel Sezer

Kamera: Turgut Dedeoğlu

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından farklı şehirlerde tedavi gören yakınlarına refakat eden yurttaşlar barınma sorunuyla karşı karşıya kaldı. Ankara Valiliği tarafından ODTÜ Aysel Sabuncu Yaşam Merkezi’ne yerleştirilen depremzedeler valilik tarafından alınan kararla misafirhaneden tahliye edilmek istenirken, depremzedeler ise yakınlarının tedavisinin devam ettiğini ve gidecek başka yerleri olmadığını belirtti.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na (AFAD) yaptıkları başvuru sonrası Ankara Valiliği tarafından ODTÜ Aysel Sabuncu Yaşam Merkezi’ne yerleştirilen depremzedeler, son haftalarda maruz kaldıkları misafirhaneden çıkarılma tehdidini İleri Haber’e anlattı. Ankara’daki hastanelerde tedavi gören yakınları olduğu için bu misafirhanelerde kalan depremzedelere tahliye edileceklerine ilişkin resmi bir karar tebliğ edilmezken, kendisine ulaşmaya çalıştığımız Ankara Vali Yardımcısı Ayhan Özkan’ın sekreteri ise kararın valilik tarafından alındığını doğrulayarak, Özkan’ın konuya ilişkin konuşamayacağını söyledi.

Öte yandan baskıya maruz kalan 8 depremzedenin bugün Aysel Sabuncu Yaşam Merkezi’nden çıktığı, yemek dağıtımının yapıldığı kafeteryanın ise depremzedelere kapatıldığı öğrenildi.

TAHLİYE KARARI WHATSAPP MESAJIYLA DUYURULDU

Depremde anne-babasını kaybeden iki yeğenine refakat etmek üzere nisan ayında Kahramanmaraş’tan Ankara’ya gelen Yusuf Pişkin, Aysel Sabuncu Yaşam Merkezi’ne yerleşme sürecini şöyle anlattı:

¨Kalacak yerimiz olmadığı için AFAD’a müracaat ettik, onlar Ankara Valiliği’ne bildirmişler. Bir akşam 21.00’e doğru aradılar, ismimizi ve TC kimlik numaralarımızı aldılar, ertesi gün bizi buraya kabul ettiler ve bize bir oda tahsis ettiler. Burada kalmaya başladık.¨

Başlarda oturmuş bir düzen olduğunu fakat son haftalarda cuma gününden sonra yemek gelmediğini, hafta sonunun yemeğini de cuma gününden stoklamak zorunda kaldıklarını ifade eden Pişkin, yaklaşık 2 hafta önce Aysel Sabuncu Yaşam Merkezi’nin müdürünün WhatsApp grubu üzerinden attığı mesajla, valiliğin kararı üzerine 18 Ağustos günü sabah 11.00’de misafirhaneden çıkarılacaklarını öğrendiklerini kaydetti.

‘VALİLİĞE GİTTİK AMA YAZILI BİR KARARA ULAŞAMADIK’

Yusuf Pişkin, içinde bulunduğu durumu şu sözlerle anlattı:

¨Buradaki insanların çoğunun gidecek bir yeri yok. İşlerimizi kaybettik, parasal sıkıntılarımız var. Hastanelerde her birimizin depremzede yakınları var ve onlara yakın olsun istiyoruz. Bu da bize pahalıya patladı çünkü Aysel Sabuncu Yaşam Merkezi’nden metro istasyonuna gitmek için otobüsleri kullanamıyoruz ve taksi çağırmak zorunda kalıyoruz. Bulunduğumuz yerden metro istasyonuna gitmek için taksi çağırdığımızda en az 80 TL ücret ödüyoruz, hastaneye gidersek 100 TL, dönüşle birlikte 200 TL…

İçişleri Bakanlığı’na, AKP Genel Merkezi’ne, Valiliğe gittik ama yazılı hiçbir karara ulaşamadık. İçişleri Bakanlığı’ndan misafirhanelerde kalan depremzedeler arasında konteyner çıkanların, kira yardımı yapılanların, hastanelerde yakını olmayanların olduğunu ve bunun devlete yük olduğunu söylediler. O zaman herkesin durumu araştırılsın. Mesela ben hiç kira yardımı almadım ve hastanede yakınım hala tedavi görüyor, bunun raporu ve benim refakatçi belgem var. Konteynerim yok ama bir konteyner verseler götürecek memleketim de yok artık. Benim gibi burada olan 29 kişi bu dertten mustarip. Valilikten bize ‘Durumunuz bu ve raporunuz varsa orada rahat rahat kalabilirsiniz’ dediler fakat burada bizi çıkarmak istiyorlar.¨

KALAN HER BİR DEPREMZEDEDEN GÜNLÜK 260 TL İSTENDİ

Kendilerine, konaklama ücretini ödeyerek misafirhanede kalmaya devam edebileceklerinin söylendiğini aktaran Pişkin, ¨Cuma gününe kadar ‘parasını ödeyenler kalabilir’ dediler ama buranın kişi başı günlük eski fiyatı 260 TL imiş ve buna yüzde 70 zam yapılmış. Eski fiyattan hesapladığımızda bu tek kişi için aylık 7 bin 800 TL yapar¨ dedi ve ekledi:

¨Emekli maaşı 7 bin 500 TL olup başka hiçbir geliri olmayan insanlar var. Yalnızca emekli maaşı alan kişi hiçbir şey yemeyip, içmeyip, taksiye binip hastaneye gitmese bile buranın ücretini ödeyemez. Buradaki insanlar bunu finanse edebilecek güçte değiller, zaten bunu verebilecek olsalar ev kiralar, yemeklerini evde yaparlar. Buradaki çoğunluk bu paraları ödeyemez.¨

‘6 AYDIR BURADA NASIL BELGESİZ YAŞIYOR OLABİLİRİZ?’

Depremde Adıyaman’daki 8 kardeşini kaybeden ve 15 yeğeni çeşitli illerdeki hastanelerde tedavi gören Nurettin Karlı ise tahliye kararına ilişkin yazılı bir belge istediklerini ve başvurdukları tüm yetkililerin bu karardan haberinin olmadığını söyledi. Aysel Sabuncu Yaşam Merkezi yönetimi tarafından kendilerine ¨Belgesiz geldiniz, belgesiz çıkacaksınız¨ denildiğini kaydeden Karlı, ¨AFAD tarafından bize gönderilen mesajlar var. Hepimizin TC kimlik numarası alındı, 6 aydır burada nasıl belgesiz yaşıyor olabiliriz¨ diye sordu.

VALİ YARDIMCISI ÖZKAN’IN SEKRETERİ KARARI DOĞRULADI

Konuya ilişkin ulaşmaya çalıştığımız Ankara Vali Yardımcısı Ayhan Özkan’ın sekreteri, kararın valilik tarafından alındığını fakat Özkan’ın konuya ilişkin konuşamayacağını kaydederken, Ankara İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Cahit Doğan’ın makamından ise tarafımıza daha sonra geri dönüş yapılacağı söylenerek sorularımız yanıtsız bırakıldı.