Hastane işçilerinin hakları bir imza ile ellerinden alındı

Hastane işçilerinin hakları bir imza ile ellerinden alındı

Kamu hastanelerinde çalışan işçilerin toplu iş sözleşmesinden gelen, “Yüzde 35 zamlı gece vardiyası” hakları, Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet İslamoğlu’nun bir yazısıyla ellerinden alındı. İşçiler karara tepkili.

Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nce 81 il valiliğine gönderilen yazıda, toplu iş sözleşmesine aykırı maddeler yer aldı.

Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet İslamoğlu imzalı yazıda, toplu iş sözleşmesinde bulunan, “Akşam saat 20.00’den sabah saat 06.00’ya kadar geçen süre gece dönemidir. Bu saatler arasında çalışılan süre kadar gece zammı ödenir. Gece döneminde çalışan işçilerin, çalıştıkları sürelere ait ücretleri yüzde 35 zamlı olarak ödenir” maddesi yok sayıldı.

BirGün’den Nisa Küçük’ün haberine göre; Sağlık Bakanlığı, kamu hastanelerinde çalışan işçilerin haklarını adeta ellerinden alan yeni bir düzenlemeye imza attı. Toplu iş sözleşmesi yok sayılarak alınan karar kapsamında, gece vardiyasında çalışan işçilerin ücretlerine uygulanan yüzde 35 zammın artık uygulanmayacağı bildirildi. Sağlık Bakanlığı’nın Öz Sağlık ve Sosyal Hizmetler İşçileri Sendikası ile yaptığı toplu iş sözleşmesinde “İşçilerin gece vardiyasında çalıştığı saatler yüzde 35 zamlı olarak ödenir” maddesi yer alıyor. Sözleşmeye göre, akşam saat 20.00’den sabah saat 06.00’ya kadar süren vardiyada çalışan işçilerin ücretlerine yüzde 35 zam yansıtılması gerekiyor. İslamoğlu imzalı yazıda ise “Gece vardiyasına yüzde 35 zam” hakkının yalnızca haftalık 45 saatlik mesai süresini aşan işçiler için uygulanması öngörülüyor.

HASTANE İŞÇİLERİ HAKLARINI İSTİYOR

Gece vardiyası olarak tanımlanan 20.00 ile 06.00 saatleri arasında çalışan işçilerin maaşlarının yüzde 35’lik fark olmaksızın hesaplanması planlanıyor. 4857 Sayılı İş Kanunu gereği haftada 45 saatten fazla çalışması mümkün olmayan işçiler ise gece vardiyalarının maaşlarına, toplu iş sözleşmesi gereği zamlı yansıtılmasını istiyor.