Hastalıklı etler için skandal savunma

Hastalıklı etler için skandal savunma

Et ve Süt Kurumu, 20 ton hastalıklı etin imha sürecine neden 5 ay sonra başlandığına ilişkin skandal açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı aracılığı ile Bosna Hersek’ten ithal ettiği 20 ton (20 bin 43 kilogram) sığır karkas etinde insan sağlığına zararlı hastalık olduğu ortaya çıkmıştı. Hastalıklı etlerin imha sürecine neden 5 ay sonra başlandığı sorusuna ise skandal bir açıklama geldi.

Et ve Süt Kurumu (ESK); Bosna Hersek’ten 24 Ağustos 2017’de ithal edilen 20 ton hastalıklı etin imhası ile ilgili kesin kararın 30 Kasım 2017'de alındığını, olumsuz çıkan sonuçların ithalatçı firmaya resmi yazı ile bildirildiğini ancak ithalatçı firmanın imhaya itiraz etmesi ve yasal prosedürleri işletmesi nedeniyle sürecin uzadığını kaydetti.

Habertürk'ten Esra Nehir'in aktardığına göre, hastalıklı etlerin imha işleminin hâlâ tamamlanamamış olması hakkındaki skandal açıklamalara devam eden ESK, 5 Ocak 2018’de 4 ile yazı göndererek, muhafaza altında tuttukları hastalıklı etlerin Erzincan Kombinası’nda bulunan Rendering Tesisleri’nde imha edilmesini istediklerini, etlerin imhasının tek bir tesiste yapılabildiği ve imha için yer temini konusunda da sorun yaşandığı iddia edildi.

ESK açıklamasında, hastalık tespit edilen etlerin piyasaya sürülmediğini iddia etti. 

ESK, Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hastalıklı etleri yiyen 309 kişinin zehirlendiği iddiaları için de "asılsızdır” yanıtını verdi.

DAHA FAZLA