‘Hasta olursanız ceza alırsınız’ denilen hastanede 1 günde 30 sağlıkçı koronavirüse yakalandı

‘Hasta olursanız ceza alırsınız’ denilen hastanede 1 günde 30 sağlıkçı koronavirüse yakalandı

Mersin Şehir Hastanesi’nde 1 günde 30 sağlık emekçisi koronavirüse yakalandı

Evrensel’den Vural Nasuhbeyoğlu’nun haberine göre, Sağlık emekçilerine, koronavirüse yakalanmaları durumunda haklarında soruşturma ve idari ceza verileceği belirtilen bir sözleşme imzalatılan Mersin Şehir Araştırma ve Eğitim Hastanesinde 1 günde 30 sağlık emekçisi koronavirüse yakalandı.

Mersin Şehir Hastanesinde çalışan SES Mersin Şubesi Kadın Sekreteri Filiz Çelebi, sözleşmenin 1 ay önce hastane yönetimi tarafından imzalatıldığını söyledi. Çelebi, sendika olarak bu sözleşmeye şerh düşerek imzaladıklarını belirtti. Şerhlerinde şehir hastaneleri kurulduğundan beri havalandırma sisteminin yeterli olmadığını, dışarıya açılan cam olmadığını belirttiklerini anlatan Çelebi “Havalandırma ne kadar sağlıklı bilgimiz yok. Filtrelerin belirli aralıklarla değişmesi gerekiyor ama bunu da bilmiyoruz. Artan iş yükünden dolayı sağlık emekçilerinin yeterince kendilerini koruyamadığı şerhini düştük” dedi. Şimdiye kadar sözleşme nedeniyle hakkında soruşturma açılan bir sağlık emekçisi olmadığı bilgisini veren Çelebi “Sağlık emekçileri olarak koronavirüs meslek hastalığı olsun diye bastırıyoruz. Yıprandık, tükendik ölüyoruz diyoruz. Bu sözleşmeyi olası bir ölüm vakası olduğunda buna dair bir davada çıkacak yükümlülükten kaçış için yaptıklarını düşünüyorum” diye konuştu.

'BUNUN ADI MOBBİNGDİR'

Bu uygulamanın mobbing olduğunu zaten çok stresli ortamda çalıştıklarını, virüsü eve taşıma kaygısının yanında bir de hasta olursam ceza alır mıyım endişesi yarattığını anlatan Çelebi “Önceki gün şehir hastanesinde 30 sağlık emekçisinin testi pozitif çıktı ve apar topar nöbete çağrıldık” diye konuştu. Ayrıca ülke genelinde 3 ay içerisinde ikinci kez koronavirüse yakalanan sağlık çalışanlarının izin hakkı olmadığını yeni öğrendiklerini dile getiren Çelebi “Maske ve mesafe kuralıyla çalışmaya devam edecekmişiz. İkinci kez hastalığa yakalananların hastalığı daha ağır geçirdiğine dair veriler olmasına rağmen bu yapılıyor” dedi.

ARTAN VAKALAR RİSKİ BÜYÜTÜYOR

Mersin’de iki hastanenin kapatılarak şehir hastanesinin açıldığını hatırlatan Çelebi “Bu hastanelerden en az biri açılmalı. Çünkü aynı zamanda temiz hastane sorunu yaşanıyor. İldeki vaka sayılarında çok ciddi artış var. Hastaneler ve yoğun bakımlar tamamen doldu. Ben dün gece iki hastayı yoğun bakıma göndermek için sabaha kadar uğraştım. Sağlık Bakanı da 5 kat artış olan illerden birinin Mersin olduğunu söyledi. Bu yüzden sağlıkçıların da iş yükü artıyor. Zaten yetersiz personelle çalışıyoruz. Bu artan iş yükü bizim virüse yakalanma ihtimalimizi de artıyor” diye konuştu.

 

DAHA FAZLA