Hasankeyf’te tarih gitti çöp yığını geldi

Hasankeyf’te tarih gitti çöp yığını geldi

Dicle Nehri ve Botan, Garzan, Kezer ve Başur çaylarını gölete çeviren Ilısu Barajı’ndaki su seviyesinin yükselmesiyle çöp yığınları gün yüzüne çıktı. Hasankeyf Yaşatma Girişimi, çöpleri bir an önce toplanması gerektiğini söyledi.

İlk insan izlerinin 300 bin yıl önce görüldüğü, ilk yerleşimin ise 12 bin yıl önce gerçekleştiği ve bir açık hava müzesi olan antik kent ve en az 24 medeniyete ev sahipliği yapan Hasankey'in sulara gömülmesinin ardından, su seviyesinin yükselmesiyle birlikte, çöp yığınları gün yüzüne çıktı.

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, Hasankeyf Yerleşkesi'nin tam karşısında bulunan eski Hasankeyf Gercüş yolunun bulunduğu alanda, çöp yığınları rüzgar ve dalgaların etkisiyle iç vadi ve kanyonları doldurdu.

Sudaki oksijen miktarının düşmesine neden olan çöplerin toplanması yönünde bugüne kadar yetkili kurumlar harekete geçmezken, Hasankeyf Yaşatma Girişimi, çöplerin bir an önce toplanması gerektiğini dile getirdi.

'CANLILARIN YAŞAMI TEHLİKEDE'

Ilısu Barajı'nda tüm yetkinin Devlet Su İşleri’nde (DSİ) olduğunu dile getiren Hasankeyf Yaşatma Girişimi Batman Temsilcisi Rıdvan Ayhan, "Bu çöplerin derhal temizlenmesi gerekiyor. Baraj ile canlıların yaşamı tehlikeye girerken, bu çöple ile canlar için tehlike daha da artıyor" diye konuştu.

Hasankeyf'in hemen karşı kıyılarında incelemelerde bulunan Ayhan, "Su altında kalan bu alanda höyükler vardı. Buraların altı hep tarihti. Şimdi buraların tamamı sulara gömüldü. Su tutulması ile birlikte tarih gitti, yerine çöpler geldi. Bu çöplerin buradan toplatılması ve başka yere götürülerek yok edilmesi gerekiyor. Çöpler burada kaldıkça tehlikeye giren canlılar yok olacak. Bir an önce DSİ, belediye veya kim yetkili ise harekete geçmelidir. Bu çöpler doğada kalırsa farklı hastalıklar türemesine neden olabilir" dedi.

DAHA FAZLA