Hasankeyf’te ekolojik tahribata devam ediliyor: Yüzlerce dönümlük ormanlar yok oluyor

Hasankeyf’te ekolojik tahribata devam ediliyor: Yüzlerce dönümlük ormanlar yok oluyor

Hasankeyf’te ekolojik tahribat sürerken, bölgede devam eden operasyonlardan kaynaklı yüzlerce dönümlük ormanlar da yok oluyor. Ekoloji aktivisti Güner Yanlıç, konuyla ilgili, ekolojik tahribatın yüzyıllık politikanın ürünü olduğunu söyledi.

Ilısu Barajı nedeniyle sular altında kalacak olan 12 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf’te yıkım sürerken, yine bölgede devam eden operasyonlardan kaynaklı her gün yüzlerce dönümlük ormanlık alan yok oluyor.

Bölgede yaşanan ekolojik tahribatın yüz yıllık bir politikanın ürünü olduğunu kaydeden Mezopotamya Ekoloji Hareketi Aktivisti Güner Yanlıç, Türkiye ve bölgede yapılan ekoloji mücadelelerin birleşmesi gerektiğini söyledi.

‘ORMANLIK ALANLAR BİLİNÇLİ OLARAK YAKILIYOR’

Hasankeyf için Türkiye ve Dünya çapında belli başlı tepkilerin ortaya çıktığını ancak bunun Hasankeyf’i kurtarmaya yetmediğini ifade eden Yanlıç, Hasankeyf dışında bölgede devam eden askeri operasyonlardan kaynaklı ormanlık alanların askerler tarafından bilinçli bir şekilde yakıldığını söyledi. Hemen hemen her gün havalanan uçakların bölgeye tonlarca bomba bıraktığının altını çizen Yanlıç, bunların doğada geri dönüşü olmayacak zararlar bıraktığını aktardı.

‘DAYANIŞMA AĞI GÜÇLENDİRİLMELİ’

Türkiye’nin her yerinde ekolojik duyarlılığı olan insanların çok fazla olduğunu sözlerine ekleyen Yalnıç, “Kürdistan’da ya da ülkenin herhangi bir yerinde çıkan yangınlara ses çıkarabilecek bir insan kitlesi var. Merkezi iktidarın bu yönlü politikalarına güven yok, biz belki 5-6 yıldır yangınlar ve ekolojik tahribatları diğer bölgelerde ki insanlara aktarıyoruz. Ama bu sesi daha güçlü çıkartmak gerekiyor. Batıda yaşayan insanların Kürdistan’da yaşanan ekolojik yıkıma daha duyarlı yaklaşması gerekiyor. Bunun için dayanışma ağının güçlendirmemiz, Türkiye ve bölgede yapılan ekoloji mücadelelerini birleştirmemiz gerekir” şeklinde konuştu. (MA)