Hasankeyf'siz 'Hasankeyf sempozyumu': 'Yaşatamıyoruz ama müzemiz var'

Hasankeyf'siz 'Hasankeyf sempozyumu': 'Yaşatamıyoruz ama müzemiz var'

Hasankeyf tarihi çarşısının yıkımının hemen sonrasında Mardin'de yapılan sempozyum isminde "Hasankeyf" yer almazken; Kültür Varlıkları Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Altunel "Hasankeyf'i belki otantik olarak yaşatma imkanı bulamayacağız ama bu müzeyle şehrin kültürünü yaşatma imkanını bulmuş oluyoruz" dedi.

Mardin'de 11-13 Kasım'da "3. Uluslararası Ilısu Barajı ve HES Projesi Sempozyumu" yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Mardin Valiliği tarafından organize edilen sempozyumda arkeolojik faaliyetlerin ve baraj altında kalacak kültür varlıklarının korunması konu edilirken; Hasankeyf tarihi çarşısının yıkımının hemen sonrasında yapılan sempozyum isminde ise "Hasankeyf" yer almadı.

Sempozyumun açılışında konuşan Mardin Valisi ve kayyum Mustafa Yaman "Ilısu Barajı ve HES Projesi çok önemli bir projeydi. Allah'a şükür bitti. Tabi bu projenin bir önemi var, herkes farklı şeyler söylese de çevreye duyarlı, kültür ve tabiat varlıklarına saygılı, bu nedenle de uzun süre devam eden bir proje oldu. Geçen sene 3 buçuk milyon turist ağırladık, 750 binden fazlası yatılı. Bugün itibariyle 4 milyonun üzerinde turistimiz var. Bu seneki hedefimiz 5 buçuk milyon inşallah bunu 31 Aralık'a kadar tutturacağız. 1 milyonun üzerinde turist ağırlamış olduk. Tabi bölge artık bu hele geldi. Artık huzur sağlandı, yatırımlar yapılıyor. Artık bölgedeki bütün şehirlerde huzur var" dedi.

'HASANKEYF'İ OTANTİK YAŞATAMAYACAĞIZ AMA MÜZEMİZ VAR' DEDİ!

Toplumcu Meclis'in haberine göre, Kültür Varlıkları Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Altunel ise, "Küçücük bir ilçe için 24 bin metrekare toplamda kapalı alana sahip 5 bin metrekare sergi alanına sahip müzenin yapılmış olması bile bu bölgede çıkan çıkması muhtemel olan eserlerle ilgili bir öngörüydü. Buradaki kültürel alanlar cömertliklerini göstermiş oldu. Dolayısıyla o eserleri şimdi görme zamanı. Hasankeyf'i belki otantik olarak yaşatma imkanı bulamayacağız ama bu müzeyle şehrin kültürünü yaşatma imkanını bulmuş oluyoruz. Ayrıca sağ olsun DSİ'nin taşınmasını sağladığı Zeynel Bey Türbesi gibi ve diğer eserlerimizin müzemizin alanında onlarında restorasyonunun tamamlanma çalışmaları devam ediyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi önemli bir eser daha kazanmış oldu" şeklinde konuştu.

Hasankeyf'te 12 bin yıllık bir yerleşim tüm yaşayanlarıyla, varlıklarıyla yok edilip göçe zorlanırken; Altunel, bir kültürel ve doğal miras alanının yaşamasını "otantik" bularak Hasankeyf'in belleğini, insanı, mekanının ruhu, kuşları, kanyonlarının bir müzede yaşayabileceğini iddia etti.

'HİÇBİR MADDİ KARŞILIK İLE KARŞILAŞTIRILAMAZ'

Toplumcu Meclis, devreye alınması planlanan Ilısu Barajı`nın Türkiye`nin enerji kurulu gücüne katkısı yaklaşık yüzde 1,4 oranında olmasının tahmin ediliğini belirterek, "Buna oranla Hasankeyf'in yok oluşu hiçbir maddi karşılık ile karşılaştırılamaz" dedi.

DAHA FAZLA