Hasankeyf’in tarihi mekanları ve kalesi tel örgülerle çevrildi

Hasankeyf’in tarihi mekanları ve kalesi tel örgülerle çevrildi

Hasankeyf’in tarihi mekânları ve kalesi tel örgülerle çevrilerek ziyaretçilere tamamen kapatıldı.

Ilısu Barajı’nın yapımı kapsamında sular altında kalacak olan Batman’ın 12 bin yıllık tarihi bölgesi Hasankeyf’te paletli iş makineleri aralıksız olarak yıkımı sürdürürken, tarihi mağaraların ve kalenin bulunduğu bölge de yaklaşık iki metrelik tel örgülerle çevrildi.

Mezopotamya Ajansı'nın aktardığına göre; bölgeyi gezmek için gelen ziyaretçiler, tel örgülerin arkasında kalan tarihi mekânları uzaktan izledikten sonra dönmek zorunda kalıyor. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Hasankeyf’i ziyaret için İngiltere’den gelen Matthew Turner adlı turist, yıkımına tanıklık ettiği Hasankeyf için dünya çapında harekete geçilmesi gerektiğini söyledi.

İNGİLTERE’DEN HASANKEYF’İ GÖRMEYE GELDİ

Karşılaştığı durum karşısında neler hissettiğini sorulan Turner, Hasankeyf’i görmek için geldiğini ancak içeri girmesine dahi izin verilmediğini, tarihi mekanların restore edilip korunması gerekirken var olan yıkımı üzüntüyle izlediğini aktardı: “Çok üzücü bir durum. Sadece uzaktan iş makinelerinin yıktığını izleyebiliyoruz. 10 bin yıllık bir tarih, İngiltere’den burayı görmeye geldim. Öğrendiğim kadarıyla iki yıla kadar burası komple sular altında kalacak. Bir daha istesek de görme şansımız olmayacak.”

Hasankeyf için bir şeyler yapılması gerektiğini kaydeden Turner, “Buradaki yıkımı dünya bilmiyor. Bunu dünyaya duyurmak için uğraşan sizlere izin verilmiyor. Muazzam bir baskı uyguluyorlar size. Burayı dünyaya duyurmak için daha fazla uğraşmamız gerekiyor. Burası dünyanın bir zenginliği o yüzden bütün dünyanın burada yapılanlara sessiz kalmaması gerekiyor” diye konuştu. Turner ayrıca, "Türkiye’deki uygulamalardan dolayı" görüntü vermek istemediğini belirtti.

DAHA FAZLA