‘Hasankeyf’e yapılan konutlar vatandaş yerine AKP’li yöneticilere verildi!’

‘Hasankeyf’e yapılan konutlar vatandaş yerine AKP’li yöneticilere verildi!’

Hasankeyf konut projesi kapsamında inşa edilen ve henüz kimseye teslim edilmeyen konutlara dair listede konut hakkı olan vatandaşların hakları gasbedilirken, listede AKP’li yöneticilerin olduğu iddia edildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekilleri Ayşe Acar Başaran, Feleknas Uca, Necdet İpekyüz ve Mehmet Rüştü Tiryaki, Hasankeyf’te yeni konutların hak sahipleri yerine AKP’li yöneticilere verilmesine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, “Hasankeyf konut projesi kapsamında inşa edilen ve henüz kimseye teslim edilmeyen konutlara dair listede konut hakkı gasbedilen bazı kişilerin yanı sıra, mağduriyeti yaşamış birçok vatandaşımız olmasına rağmen listelerde AKP’li yöneticilerin adının geçmesini kabul etmiyoruz” denildi.

HALK YAŞAM ALANLARINI TERK ETMEK ZORUNDA KALDI

Evrensel’in aktardığına göre; Hasankeyf’te yapılan Ilısu Barajının binlerce yıllık kadim mirası yerle bir ettiği ifade edilen açıklamada, "1981’de tarihi güzellikleri sebebiyle sit alanı ilan edilen Hasankeyf, sular altında kalmıştır. Hasankeyf’te halk, barajdan sonra yaşam alanlarını terk etmek zorunda bırakılmıştır. Yeni yapılan yerleşim alanlarında yıllardır orada yaşayan ve taşınmaz mülkü olan insanlarda bile ikamet için aile olma şartı aranmıştır. Evlerin taşınması projesinden ‘Bekar olduğu’ gerekçesiyle konut hakkından yararlandırılmayan Hasankeyf sakinlerinden Nuriye Arpa, Anayasa Mahkemesine başvuru yapmış ve başvurusu kabul edilmiştir. AYM, Anayasa’nın 35. maddesinde düzenlenen mülkiyet hakkıyla bağlantılı olarak Anayasa’nın 10. maddesinde güvence alınan ayrımcılık yasağının ihlal edildiğine karar vermiştir" denildi.

MAĞDURİYETLER GİDERİLSİN

Nuriye Arpa davasından sonra yeni konutların mağdurlara teslim edilmesi üzerine bir listenin yapıldığı belirtilen açıklamada, "Ancak Yeni Hasankeyf konut projesi kapsamında inşa edilen ve henüz kimseye teslim edilmeyen konutlara dair listede konut hakkı gasbedilen bazı kişilerin yanı sıra, kendisiyle aynı mağduriyeti yaşamış birçok vatandaşımız olmasına rağmen sadece Hasankeyf AKP İlçe Başkanı Rüstem Ayhan’ın adı geçmektedir. Hak sahibi bütün mağdurların mağduriyetleri henüz giderilmemişken listelerde AKP’li yöneticilerin adının geçmesini kabul etmiyoruz. Bölgedeki mülkiyeti nedeniyle hak sahibi olduğu tartışma götürmeyen herkesin mağduriyetinin giderilmesi için bir an önce bir çalışmanın başlatılması gerekmektedir. Bizler Batman vekilleri olarak olayın hukuki boyutta takipçisi olacak, Hasankeyf’te hak gasbına izin vermeyeceğiz" denildi.

DAHA FAZLA