Hasankeyf Koordinasyonu: Hasankeyf için geç değil

Hasankeyf Koordinasyonu: Hasankeyf için geç değil

Sular altında bırakılmak istenen Hasankeyf için demokratik kitle örgütleri bir koordinasyon oluşturdu.

Ilısu Barajı ile sular altında bırakılmak istenen Hasankeyf için demokratik kitle örgütleri bir koordinasyon oluşturdu.

“Hasankeyf için geç değil” diyerek, aralarında Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK); Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK); Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB); Türk Tabipler Odası (TTB); Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi (HYG); Ekoloji Birliği, İstanbul Kent Savunması, Kuzey Ormanları Savunması, Arkeologlar Derneği, siyasi parti ve ekoloji hareketlerinin de bulunduğu Hasankeyf Koordinasyonu kuruluşu oluşturuldu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) vekillerinin de katıldığı toplantıda, herkesin Hasankeyf için sorumluluk alarak mücadele etmeye davet edilerek, “Dicle Vadisi ve Hasankeyf boğulmasın” denildi. 

T24'te yer alan habere göre koordinasyon adına okunan metinde, “Bu talepler sadece Hasankeyf Koordinasyonu’nun değil 11 bin 500 yıllık tarihin, kazısı bile yapılmamış höyüklerin, baraj yüzünden bozulmamış ekosistemin, kuşun, balığın, binlerce yıldır yaşayan doğanın çığlığıdır. Bu çığlığa ses olacağınıza canı gönülden inanıyoruz. Hasankeyf'in Allianoi gibi su altında kalmaması için elimizden geleni yapacağız! Unutmayın, Hasankeyf sadece taşınan o 7 eser değil. Umudumuz, Hasankeyf ve Dicle Vadisi'ni suları altında bırakarak doğa, yaşam, tarih, kültür ve hafızayı yok edecek Ilısu barajını durdurmak. Umudumuzu asla kaybetmeyeceğimizi burada bir kere daha ilan ediyoruz! Ve biliyoruz, bir gün bu projeyi durduracağız ve taşınan 7 eseri tekrar eski yerine taşıyacağız! Hayalperest değiliz. Hasankeyf ve Dicle Vadisi kadar gerçeğiz! Şimdiden bu mücadeleye ses katacak, güç verecek herkese Hasankeyf adına, doğa adına, çevre adına Hasankeyf Koordinasyonu olarak teşekkürlerimizi iletmek isteriz. Dicle Vadisini ve en az 11 bin 500 yıllık tarihe sahip Hasankeyf kentini kurtarabiliriz. Bu sorumluluğu alacak herkesi de Hasankeyf Koordinasyonu içinde yer almaya davet ediyoruz” ifadeleri yer aldı.

UNESCO SESSİZ KALDI

Hasankeyf'le ilgili Cumhuriyet'ten Mehmet Kızmaz'ın mektubunu yanıtlayan UNESCO Dünya Miras Merkezi Başkanı Mechtild Rössler, Hasankeyf ile UNESCO Dünya Miras Listesi'ne giren ve Ortadoğu’nun en büyük sulak alanı olan Mezopotamya Sazlıkları'na dikkat çektiğimiz için teşekkürlerini iletti. Rössler, UNESCO’nun Türkiye’nin tavrına karşı sesizliğini, Hasankeyf için bir çalışma yapıp yapmadıklarına dair sorularımızın çoğunu ise cevapsız bıraktı. Rössler, Hasankeyf’in Dünya Miras Listesi'nde olmamasına rağmen kaygıların dikkate alındığını belirtti. Bir alanın Dünya Miras Listesi'ne alınması için önce hükümetlerin, alanı geçici listeye alması gerektiğini vurgulayan Rössler, Türkiye’den böyle bir resmi talep gelmediğini ve sorumluluğun hükümette olduğunu ifade etti.

DAHA FAZLA