Hasan Karayiğit yazdı | Helin'in ardından...

Hasan Karayiğit yazdı | Helin'in ardından...

Hasan Karayiğit

Grup Yorum kurulduğu günlerden bu yana baskılara, tutuklamalara ve yasaklamalara maruz kaldı. İktidarlar değişiyor ancak zorbalık değişmiyordu. Özellikle son yıllarda kültür merkezleri basıldı, gitarları parçalandı ve konserleri yasaklanarak tutuklama terörü ile karşılaştılar.

Benim kuşağım Okmeydanı'nda Grup Yorum elemanları ile türküler söyleyerek büyümüştür. Biz onlardan sadece türkü değil nasihat da dinlerdik. Bize örnek insan olmayı ve halka karşı sorumlu davranmayı, devrimci olmayı öğretti onlar.

Ruhi Su, Nazım Hikmet ve Victor Jara nasıl halk düşmanlarına karşı sanat yaptılarsa Grup Yorum da yıllardır ezilenler için yaptı sanatını. Onlar nasıl baş eğmediyse Grup Yorum da dimdik durdu zulme karşı sanatıyla.

Grup Yorum elemanları değişiyordu ancak Grup Yorum bitmiyordu. Yasaklamalar oluyordu ancak onlar da konduların çatısından bu yasağı teşhir edip türkülerini söylüyordu. "İlle kavga" diyorlar ve direnerek sanat yapıyorlardı. Milyonlarca insanı alanlarda toplayıp umut oluyor ve bize güç veriyorlardı.

Saray Rejimi terör listelerine alıp başlarına ödül koydu ve bazı elemanlarını tutukladı. Helin ve İbrahim de bedenlerini ortaya koydu ve direnişi devam ettirdiler. Helin'in bedeni daha fazla dayanamadı ve 288. günde düştü toprağa. İbrahim Gökçek direnişe devam ediyor ve taleplerini kabul ettirene kadar da direnecek. Şimdi bize düşen görev Grup Yorum'un taleplerini daha fazla duyurmak, İbrahim'i yaşatmak ve Helin'in ölümüne sebep olanlardan günü gelince hesap sormak.

Bu karanlık günler geçtiğinde tekrar Grup Yorum ve İbrahim sahneden gitarını çalıp marşları söyleyecek ve biz milyonlar Helin için halaya duracağız.

Hoşçakal kömür gözlü kız. Mücadelen, onurun ve direnişin hiç unutulmayacak. Zafer Grup Yorum'un olacak...

...

''alnını dağ ateşiyle
yüzünü kanla yıkayan dostum
senin dudağında gülümseyen bordo gül
benim yüreğimi harmanlayan isyan olsun

şimdi dingin gövdende
uğultuyla büyüyen sessizlik
bir gün benim elimde
patlamaya hazır mavzer olsun

başını omzuma yasla
gövdemde taşıyayım seni
gövdem gövdene can olsun''

A. Zekai Özger

DAHA FAZLA