Harran Üniversitesi’nden kişiye özel akademik kadro ilanı

Harran Üniversitesi’nden kişiye özel akademik kadro ilanı

Akademik kadro koşullarını, Harran Üniversitesi Personel Daire Başkanı Veysi Akmeşe'nin oğlu karşılıyor!

Ersan Kınık

Kişiye özel akademik kadro ilanları, Yükseköğretim Kurumu’nun (YÖK) yönetmeliğine rağmen devam ediyor. Harran Üniversitesi, 11 Ekim 2022 tarihinde yayınladığı akademik kadro ilanında, Tıbbi Biyokimya alanında bir kişilik doktor öğretim üyesi alımı yapacağını duyurdu. İlanda, kadro alımı yapılacak kişide aranan özellikler ise şu şekilde belirtildi:

“Tıp, Diş Hekimliği veya Sağlık Bilimleri Fakültelerinin birinden lisans mezunu olmak; Tıbbi Biyokimya alanında doktora veya tıpta uzmanlık yapmış olmak ve metobolomik alanında çalışmaları olmak

PERSONEL DAİRE BAŞKANI’NIN OĞLUNA ÖZEL ŞART

Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne bağlı Tıbbi Biyokimya bölümünde açılan bir kişilik doktor öğretim üyesi ilanında yer alan “metobolomik alanında çalışmaları olmak” koşulunu, Harran Üniversitesi Personel Daire Başkanı Veysi Akmeşe’nin oğlu Şükrü Akmeşe’nin karşıladığı ortaya çıktı.

Akmeşe’nin 2022 yılında “Kuzuların besi performansının değerlendirilmesinde metobolomik araçların kullanılması” başlığıyla hakemli bir dergide yayınlanan makalesi bulunuyor.

Ayrıca, ilgili kadroda aranan şartların, Fen Fakülteleri’nin Biyoloji bölümü mezunlarını kapsamaması da dikkat çeken bir diğer ayrıntı olarak karşımıza çıktı.

Konuya ilişkin aradığımız Harran Üniversitesi Personel Daire Başkanı Veysi Akmeşe’ye ise ulaşamadık.

2019’DA DA KİŞİYE ÖZEL İLANLA KADRO KAPMIŞTI

Akmeşe için adrese teslim açılan ilk ilan bu değil. 2019 yılında Harran Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nun Eczane Hizmetleri Programı için açılan 1 kişilik kadro ilanında da “Kimya veya Hemşirelik bölümü lisans mezunu olmak. Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı’nda tezli yüksek lisans yapmış olmak ve belgelendirmek kaydıyla lisans mezuniyeti sonrası Yükseköğretim Kurumları’nda en az 2 yıl akademik deneyime sahip olmak” şartları aranmış ve aralarında Şükrü Akmeşe’nin de bulunduğu 7 başvurucudan 6’sının şartları yerine getirmediği gerekçe gösterilerek başvurucular ön değerlendirmede elenmiş ve Akmeşe tek aday olarak öğretim görevlisi kadrosunu kazanmıştı.

YÖK’ÜN UYARILARI HİÇE SAYILDI

YÖK, kişiye özel akademik kadro ilanlarının önüne geçmek için 9 Mart 2021 tarihinde bir yönetmelik yayınlamıştı. Yönetmelikte şu ibarelere yer alıyor:

“İlana başvuru koşulu olarak adayların lisansüstü tez veya uzmanlık tezi adlarının bir kısmı veya tamamı yazılamayacağı gibi ilanda sadece belirli bir adayı tanımlayan özel şartlara da yer verilemez”