Hanehalkı araştırması: Yurttaşlar en fazla parayı barınmaya harcıyor

Hanehalkı araştırması: Yurttaşlar en fazla parayı barınmaya harcıyor

TÜİK'in hanehalkı bütçe araştırmalarının açıklanan 2019 yılı sonuçlarına göre Türkiye'de yurttaşlar en fazla harcamayı yüzde 24.1 ile konut ve kiraya yapıyor.

İleri Haber

Hanehalkı bütçe araştırmasının 2019 yılı sonuçlarına göre, Türkiye genelinde hanehalklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde konut ve kira harcamalarının bütüne oranla yüksek payı dikkat çekiyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'ndan yapılan açıklamaya göre, hanehalkı bütçe araştırmalarının tutarlı bir şekilde yapılabilmesi amacıyla hanehalkı büyüklüğü ve kompozisyonu dikkate alınarak elde edilen eşdeğer fert başına tüketim harcaması kullanılıyor.

Eşdeğer fert başına aylık ortalama tüketim harcaması 2018 yılında 2 bin 181 TL iken 2019 yılında 2 bin 465 TL olarak tahmin edildi.

TOPLAM HARCAMALARDA DEĞİŞEN PAYLAR

Araştırma sonuçları ilginç sonuçlara işaret ediyor. Gıda ve alkolsüz içeçeklerinin payının bir önceki yıla göre 0,5 puanlık artış göstererek yüzde 20,8 seviyesine yükseldiği tespit edilirken, alkollü içecek, sigara ve tütün harcamalarının payı yüzde 4,3'e yükseldi.

Giyim ve ayakkabı harcamalarının payı yüzde 5'e dayanırken, eğlence ve kültür harcamalarının payı yüzde 3,1'e, eğitim hizmetlerinin payı yüzde 2,5'e ve çeşitli mal ve hizmetlerin payı yüzde 5,1'e yükseldi.

Öte yandan, mobilya ve harcamalarının payı 6,5'ten yüzde 6,4'e geriledi. Payı gerileyen diğer kalemler ise şu şekilde: Ulaştırma harcamalarının payı 1,8 puanlık düşüşle yüzde 16,5'e, haberleşme harcamalarının payı ise yüzde 3,6'ya düştü.

2019 yılında sağlık harcamalarının payı yüzde 2,2 ve lokanta ve otel harcamalarının payı yüzde 6,5 ile sabit kaldı.

YURTTAŞLAR YAKLAŞIK HER 4 LİRADAN 1'İNİ BARINMAYA HARCIYOR

Araştırmada en çok dikkat çeken kısım ise konut ve kira harcamalarının büyüyen payı oldu. Buna göre yurttaşlar, harcamalarının yüzde 24,1'ini konut ve kira harcamalarına yönelik yapıyor. Buna göre Türkiye'de yurttaşlar her 4 liradan 1'ini barınma ihtiyaçlarına harcıyor.

DAHA FAZLA