Hamaney: Nükleer anlaşmaya dönmemiz için önce uygulanan yaptırımlar kaldırılmalı

Hamaney: Nükleer anlaşmaya dönmemiz için önce uygulanan yaptırımlar kaldırılmalı

Hamaney, İran'ın nükleer anlaşmaya dönme şartının "ABD'nin tüm yaptırımları kaldırması ve bunu fiilen uygulamaya koyması" olduğunu söyledi.

Newroz sebebiyle devlet televizyonundan halka seslenen İran'ın dini lideri Ali Hamaney, iç ve dış politikada yaşanan son gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. ABD'nin İran ve bazı ülkelere uyguladığı yaptırımların 'cinayet' olduğunu söyleyen Hamaney, anlaşmaya dönmek için acelelerinin olmadığını, önce uygulanan yaptırımların kaldırılması gerektiğini ifade etti.

Hamaney, ABD'nin yaptırımlarla İran'ı zayıflatmayı ve dayatmalarını kabul ettirmeyi amaçladığını söyleyerek ''Bu siyaset boşa çıkartıldı ve bu durum yerli üretimin güçlenmesine yardımcı oldu" dedi. İran'ın tüm taahhütlerini yerine getirdiği ancak diğer imzacıların yerine getirmediği bir anlaşmaya dönmek için aceleleri olmadığını vurgulayan Hamaney, nükleer anlaşma revize edilecekse de bunun İran çıkarlarına hizmet etmesi durumunda kabul edilebileceğini belirtti. 

'ACELE ETMEYECEĞİZ'

Hamaney şu ifadeleri kullandı:

"Amerikalılar önce tüm yaptırımları kaldırmalı, sonra bunu doğrulayacağız ve gerçekten kaldırılmışlarsa, o zaman Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) taahhütlerimize sorunsuz bir şekilde geri döneceğiz. Amerikalıların sözlerine güvenemeyiz. Acelemiz yok. Evet, bu fırsattan istifade edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Ancak acele etmeyeceğiz çünkü bazı durumlarda riskleri faydalardan daha ağır basıyor. JCPOA'ya katılmak için acele ettik."

İran'ın nükleer anlaşmaya dönme şartının "ABD'nin tüm yaptırımları kaldırması ve bunu fiilen uygulamaya koyması" olduğunu hatırlatan Hamaney, "ABD'nin önceki ahmak yöneticisinin (Donald Trump) maksimim baskı politikası boşa çıktı. Yeni hükümet de aynı siyaseti güderse o da boşa çıkacaktır" ifadelerini kullandı.