Halkbank'tan ABD’deki dava için istinaf mahkemesine bir başvuru daha

Halkbank'tan ABD’deki dava için istinaf mahkemesine bir başvuru daha

Daha önce ABD’de yargılanamayacağı iddiasıyla, İkinci Bölge İstinaf Mahkemesi’ne bir alt mahkemenin kararını temyiz için başvuran ve temyiz talebi reddedilen Halkbank, mahkemeye yaptığı yeni bir başvuruda bulundu.

ABD’deki yargılamanın bitirilmesi için üst mahkemeye yaptığı itiraz reddedilen Halkbank, tekrar temyize başvurdu. Avukatlar mahkeme heyetinin ‘son derece önemli bir hukuki hata yaptığını’ savundu.

VOA Türkçe’den Can Kamiloğlu’nun haberine göre Halkbank, yeniden yargılanmayı ve yeni bir duruşmayla mahkemenin daha önce aldığı ret kararını gözden geçirmesini istedi. Halkbank’ın, 27 sayfalık yeniden yargılanma ve yeni bir duruşmaya çıkma talebi bankanın ABD’deki avukatları Robert M. Cary, Simon Latcovich, Eden Schiffmann James w. Kirkpatrick’ın imzasıyla, Adalet Bakanlığı’nın elektronik başvuru sistemi üzerinden 5 Kasım günü yapıldı. Halkbank’ın avukatları başvuru dilekçelerine, aynı mahkemenin 22 Ekim’de aldığı gerekçeli kararı da ekledi.

Halkbank’ın başvurusunda, şimdiye kadar ülke tarihinde ilk kez “Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası” kapsamında olan bir kurumun, ABD’de yargılanması için mahkeme heyetinin yeşil ışık yaktığı, mahkeme heyetinin son derece önemli bir hukuki hata yaptığı belirtildi. Dilekçede, daha önce benzeri davalarda alınmış kararlara yer verildi.