Halkbank ABD'deki davaya katılmadı: 'Halkbank artık kaçak haline gelmiştir'

Halkbank ABD'deki davaya katılmadı: 'Halkbank artık kaçak haline gelmiştir'

Dün görülen Halkbank davasında davalı tarafın mahkemeye gelmemesi üzerine Savcı Lockhard “Halkbank artık bu davada bir kaçak haline gelmiştir ve bu mahkemeye bir hakarettir” diye konuştu.

ABD'de federal savcıların İran'a yönelik yaptırımların delinmesi, kara para aklama ve dolandırıcılık suçlarından Halkbank hakkında hazırladığı iddianame sonrası görülmeye başlanan dava sürüyor. New York’ta 22 Ekim günü devam eden davada Halkbank tarafı mahkemeye gelmedi. Savcı Michael Lockhard “Bu durumda Halkbank artık bu davada bir kaçak haline gelmiştir ve bu mahkemeye bir hakarettir” dedi.

Odatv'den Kayahan Uygur'un haberine göre duruşmada okunan avukat beyanında Halkbank’ı temsil eden kimsenin bulunmadığı anlaşıldı. Halkbank’ın ABD’de çalışan personeli olmadığı halde muhabir hesapları bulunmasına dikkat çekildi.

'TOPLUMA KAZANMAK İÇİN YOL BULMUŞLAR'

Hakim Richard M. Berman, duruşma zabtı yazılırken daha önce yargılanıp mahkum olan ve cezasını çeken Hakan Atilla’nın Türkiye’de Borsa İstanbul Genel Müdürü olmasına değindi. Berman, “Sanırım mali suçlardan mahkum olmuş birini yeniden topluma kazanmak için bir yol bulmuşlar” ifadelerini kullandı.

ATEŞKESLE BİRLİKTE HALKBANK DA GÖRÜŞÜLMÜŞ

Daha sonra söz alan Savcı, 17 Ekim’de ABD Başkan Yardımcısı Pence ve Dışişleri Bakanı Pompeo ile Ankara’da görüşen Erdoğan’ın ateşkes meselesi yanında, Halkbank dosyasını da ele aldığını söyledi. Savcı bunun da davayı etkilemek için yapılan diğer çabalara bir ek olarak görülmesi gerektiğini kaydetti.

Hakim Berman, Halkbank’ın ya da bir temsilcisinin mahkemede bulunmadığının doğal olarak zabıtta yer alacağına işaret etti. Savcıların saptadığı konuların da zapta geçeceğini söyledi.

İKİ HAFTA SONRAYA GÜN VERİLDİ

Hakim, savcılardan ayrıca bu tür bir davada mahkemeye gelmemenin mahkemeye hakaret sayılması konusunda bir karar tasarısı hazırlamalarını ve içinde tüm ayrıntıların bulunmasını istedi. Berman, “Yaptığınız yorumlara uygun olan budur” dedi. Savcılar yaptığı “hakareti” gelecek duruşmaya gelerek düzeltmesi için Halkbank’a son bir fırsat verilmesini istediler. Hakim Berman da bunu uygun görerek iki hafta sonrasına gün verdi.