Halka tasarruf, meclise yeni makam aracı

Halka tasarruf, meclise yeni makam aracı

Damat Berat Albayrak'ın 'Tasarrufa gideceğiz' sözlerinin hemen ardından TBMM için sıfır kilometre, lüks araç alım ihalesi açıldı.

Daha önce iptal edilen araç ihalesi 'kamuda tasarruf' açıklamalarının hemen ardından tekrar açıldı.

24 Haziran seçimleri öncesi  araç kiralama ihalesine çıkan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı, 2019 ve 2020 yıllarında kullanacağı tümü 1950 motor hacminde olacak araçların 28’i için ayrı, 38’i için ayrı teknik özellikler belirledi. 1 Haziran günü yapılması planlanan ve hem araçların lüks özellikleri hem de kısa süre önce kiralanan yeni araçlar olmasına karşın yenilerinin kiralanmak istenmesi nedeniyle tepki yaratan ihale 4 Haziran’da  “Bütün tekliflerin alıma ayrılan ödeneğin/yaklaşık maliyetin çok üzerinde olduğu” gerekçesiyle iptal edildi.

Bu karara rağmen seçimlerin hemen ardından tekrar ihale çıkan ve  20 Temmuz’da onaylanan yeni kararla kiralanacak araç sayısı da 64’ten 66’ya çıkartıldı.

'SIFIR KİLOMETRE, RENKLİ EKRANLI BİLGİSAYAR, DERİ DÖŞEMELİ'

Birgün'den Nurcan Gökdemir'in haberine göre ihale şartnamesinde, 2018 model “0 kilometre” ve siyah renkli olacak araçların sahip olması istenen özelliklerinden bazıları şöyle:

“Dört silindir, turbo dizel motor, tam otomatik klima, renkli ekranlı Türkçe dil seçenekli yol bilgisayarı, ön ve arka park sensorü, sürücü yorgunluğu tespit sistemi, işitsel ve görsel uyarı ikazı, radyo, CD-MP3 çalar, araç içi orijinal halı ve kauçuk taban paspasları, dört bölgeli tam otomatik klima, deri döşeme, orta konsolda en az 6,5 inç ve üstü ekran, ısıtmalı ön ve arka koltuklar.”

Daha önce alınan 30’u Volkswagen Passat, 34’ü Audi A¬6 marka olduğu bilinen bu araçlara 2015 yılında 3 milyon 304 bin lira, 2016’da 3 milyon 643 lira ödendi. 2017’de yapılan ödeme 4.5 milyon liraya yaklaştı. TBMM makam hizmetleri için kullanılan bu araçların yanı sıra ulaştırma hizmetlerinde kullanılmak üzere de üç yıllığına 2 milyon 514 bin lira karşılığı 10 araç kiralandı.