Halk müziği sanatçısı Engin Nurşani son yolculuğuna uğurlandı
Halk müziği sanatçısı Engin Nurşani, Sarıgazi Cemevi'nde düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı. Cemevindeki törenin ardından Erdal Erzincan ve halk müziği sanatçıları Engin Nurşani için türküler söyledi.
26-12-2020 16:00

Halk müziği sanatçısı Engin Nurşani, Sarıgazi Cemevi'nde düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı.
Halk Müziği Sanatçısı Engin Nurşani, dün gırtlak kanseri nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Sanatçı için bugün Sancaktepe Sarıgazi Cemevi'nde cenaze töreni düzenlendi.
Törende taziyeleri eşi Dilek Nurşani, annesi Angelika Ayhan, babası Aşık Ali Nurşani kabul etti.
Sevenleri Nurşani'yi son yolculuğuna uğurlanırken yalnız bırakmadı.
Cenaze töreninde koronavirüsle mücadele kapsamında cemevi görevlileri tarafından sosyal mesafe uyarılarında bulunuldu. Gelen yurttaşların maske kurallarına uydukları görüntülendi.
Cemevindeki törenin ardından Erdal Erzincan ve halk müziği sanatçıları Engin Nurşani için türküler söyledi.
Nurşani'nin tabutu omuzlarda cenaze arabasına yüklendi.
Ardından Engin Nurşani Yenidoğan Mezarlığı'na defnedilmek üzere son yolculuğuna uğurlandı.
İLGİLİ HABERLER
SİYAD, 2020’nin en iyi yabancı filmlerini belirledi
SİYAD'ın, 2020’de Türkiye’de vizyona giren filmler arasından ‘en iyileri’ belirlediği listenin ilk sırasında Václav Marhoul imzalı “Boyalı Kuş” var.
20-01-2021 10:15

Sinema Yazarları Derneği (SİYAD), 2020 yılında Türkiye’de vizyona giren en iyi yabancı filmleri belirledi. SİYAD üyelerinin oylarıyla seçilen 20 filmlik listenin ilk sırasında Jerzy Kosinski’nin aynı adlı romanından Václav Marhoul tarafından ilk kez sinemaya uyarlanan ve İkinci Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru Doğu Avrupa’da köyden köye, çiftlikten çiftliğe geçen Çocuk’un gözünden savaşın dehşetinin anlatıldığı Boyalı Kuş var.
Listenin ikinci sırasında adını Victor Hugo’nun Sefiller adlı romanından alan, kırık toplum düzenindeki devrim ve isyan temasını günümüzün Paris banliyösüne uyarlayarak bir suç ve vicdan hikayesini merkezine alan Ladj Ly imzalı Sefiller yer aldı.
Kuzey Makedonyalı yönetmenler Tamara Kotevska ve Ljubo Stefanov’ın Bal Ülkesi ise üçüncü sırada yer aldı. Film, yaşlı annesiyle beraber terk edilmiş, elektriği olmayan bir dağ köyünde yaşayan ve arıcılıkla geçinen bir kadının yaşam ve doğaya yaklaşımını anlatıyor.
Listede yer alan filmler ve yönetmenleri şöyle:
1- Boyalı Kuş (Nabarvené ptáče, yön. Václav Marhoul)
2- Sefiller (Les misérables, yön. Ladj Ly)
3- Bal Ülkesi (Honeyland, yön. Tamara Kotevska, Ljubo Stefanov)
4- Sonsuzluk Üzerine (Om det oändliga, yön. Roy Andersson)
5- Bacurau (yön. Kleber Mendonça Filho & Juliano Dornelles)
6- Burası Cennet Olmalı (It Must Be Heaven, yön. Elia Suleiman)
7- Subay ve Casus (J’accuse, yön. Roman Polanski)
8- Annelerimiz (Nuestras madres, yön. César Díaz)
9- Tavşan Jojo (Jojo Rabbit, yön. Taika Waititi)
10- Bedenimi Kaybettim (J’ai perdu mon corps, yön. Jérémy Clapin)
11- Karanlık Sular (Dark Waters, yön. Todd Haynes)
12- Elveda (The Farewell, yön. Lulu Wang)
13- Küçük Kadınlar (Little Women, yön. Greta Gerwig)
14- Bıçaklar Çekildi (Knives Out, yön. Rian Johnson)
15- Kelly Çetesi’nin Gerçek Hikayesi (True History of the Kelly Gang, yön. Justin Kurzel)
16- Yabancı (Exil, yön. Visar Morina)
17- Barbarları Beklerken (Waiting for the Barbarians, yön. Ciro Guerra)
18- The Gentlemen (yön. Guy Ritchie)
19- Yeni Baştan (La Belle époque, yön. Nicolas Bedos)
20- Görünmez Adam (The Invisible Man, yön. Leigh Whannell)
Uykusuz'dan Erdoğan'ın iki yeni sarayına gönderme
Mizah dergisi Uykusuz, yeni sayısında Erdoğan’ın yazlık ve kışlık saraylarını kapağına taşıdı.
20-01-2021 09:09

Haftalık mizah ve karikatür dergisi Uykusuz, yeni sayısında AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yazlık ve kışlık saraylarını kapağına taşıdı.
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı başlanan aşılamaya da değinilen kapakta “2021’de Cumhurbaşkanlığı’nın yaptıracağı yazlık kışlık iki yeni sarayın maliyeti 740 milyon” bilgilendirilmesine yer verildi.
İşte Uykusuz’un 20 Ocak Çarşamba günü (bugün) çıkan sayısının kapağı.
Praksis'ten yeni şarkı: 'Vatan'
Toplumsal mücadele alanlarına verdikleri müzikli desteklerle bilinen Praksis Müzik Grubu, yeni teklisi “Vatan”ı dinleyicilerinin beğenisine sundu.
17-01-2021 17:47

İleri Haber
Praksis Müzik Grubu yeni teklisi 'Vatan'ı yayınladı. "Vatan, işçiye tekmeyi atan; vatan, halkın ekmeğini çalan..." sözleri dikkat çeken şarkının açıklamasında Nazım Hikmet'in ünlü "Vatan Haini" şiirine de atıf yapıldı.
Toplumsal mücadele alanlarına verdikleri müzikli desteklerle bilinen Praksis Müzik Grubu, yeni teklisi “Vatan”ı dinleyicilerinin beğenisine sundu.
Tekliye ilişkin Praksis Müzik Grubu tarafından yapılan açıklamanın tamamı şöyle:
Vatan meselesiyle ilgili Nazım’dan bugüne çok sular aktı bir yanıyla, bir yanıyla da değişen pek bir şey yok. İki dudak arasındaki en güncel vatan: Ardı arkası kesilmeyen kayyumlar, keyfi rektör atamaları, üryan aramalar. Vatanın önü ardı, artı değerin iktidarının çıkarları, istifa borsaları, kadın cinayetleri pişkinliği. Vatana bak! Dilinden düşürmeyenlerin çıkar yağlamaları, bir oraya bir buraya hizalı satırlar, kronik işsizlik, intihar kıyısı yoksulluk… Çarpıklığı ifşa eden meddahlara hapis mi, gerçeğin rakamlarının endişesi mi vatan? Ah vatan, vah vatan! Kendisi için istediğini herkes için isteyeceklerin sessizliğinin teminatı mı vatan? İşçiye tekme atan sonra yoluna barikat kuran vatan, “Öyle mi alay komutanı” vatan! Yalanı iş edinen mi, emeğin sırtından geçinen, halka çöken mi vatan? Derelere kelepçe vuran vatan, ormanları delik deşik eden; sen misin vatan? Öyleyse, dinle bak, bu şarkı sana!
Şarkıyı dinlemek için: https://soundcloud.com/praksismuzik/vatan
ÜÇ ALBÜM, ÇOK SAYIDA TEKLİ…
2012 yılında kurulan ve çalışmalarına devam eden Praksis Müzik Grubu şimdiye dek Sokaklarda İsyan Var, Kavga Devam Ediyor ve Tekmeye Kafa isimli üç albüm ve çok sayıda tekli yayınladı.
ÖZEL RÖPORTAJ | Müzisyen Rami Essam: Bir devrim müziksiz yaşayamaz
İleri Haber yazarı Özgür Derya'nın konuğu geçtiğimiz Kasım ayında, Sanremo Müzik Festivali'nde Grup Yorum Özel Ödülü alan Mısırlı sanatçı Rami Essam.
10-01-2021 13:06
İleri Haber
Geçtiğimiz Kasım ayında, İtalya'daki bir müzik festivalinde Grup Yorum özel ödülünü alan Rami Essam, Tahrir deyince istisnasız tüm Mısırlıların aklına ilk olarak gelecek 2-3 kişiden biridir.
Genç bir rock sanatçısı olarak yaptığı rejim karşıtı bestelerle meydandakilere moral veren, Essam 6 yıldır Avrupa'da sürgünde yaşıyor.
Politik müzik, sürgünde olmak, devrimci hareketlere sanatın katkıları üzerine konuştuğumuz programda Essam, İleri TV için İleri Haber yazarı Özgür Derya'nın sorularını cevapladı.
İyi seyirler...
ÖZEL RÖPORTAJ I İleri Haber yazarı Özgür Derya'nın (@ozgurderya) konuğu geçtiğimiz Kasım ayında, Sanremo Müzik Festivali'nde Grup Yorum Özel Ödülü alan Mısırlı sanatçı Rami Essam
— İleri Haber (@ilerihaber) January 10, 2021
💬 "Müziksiz bir devrim yaşayamaz"
FilmLoverss 2020’nin en iyi filmlerini seçti
Türkiye’nin bağımsız sinema platformlarından bir olan FilmLoverss, 2020’nin en iyi 20 filmini belirledi.
01-01-2021 14:44

Bağımsız sinema platformlarından FilmLoverss, 2020’nin en iyi filmlerini seçti. Türkiyeli 14 sinema yazarının oylarıyla belirlenen listenin ilk sırasında Safdie Kardeşler’in “Uncut Gems” isimli filmi yer aldı.
Şenay Aydemir, Burcu Aykar, Tayfun Bodur, Hasan Cömert, Ali Ercivan, Murat Emir Eren, Engin Ertan, Selin Gürel, Aslı Ildır, Kaan Karsan, Aras Keser, Utku Ögetürk, Erhan Tan ve Esen Tan'ın aralarında bulunduğu 14 sinema yazarının oylarıyla belirlenen listenin ilk sırasında Safdie Kardeşler’in yönettiği, Adam Sandler’ın başrolünde yer aldığı “Uncut Gems” yer aldı.
Listedeki filmlerin, 2020 yılında, Türkiye’de vizyona giren ya da gerçekleşen festivallerde gösterilen yapımlar arasından seçildiği not düşüldü.
Türkiye’den sadece Serdar Kökçeoğlu imzalı “Mimaroğlu” isimli filmin yer aldığı listeyi paylaşıyoruz:
1- Uncut Gems (Yön. Benny & Josh Safdie)
2- Her Şeyi Bitirmeyi Düşünüyorum – I’m Thinking of Ending Things (Yön. Charlie Kaufman)
3- Never Rarely Sometimes Always (Yön. Eliza Hittman)
4- Nomadland (Yön. Chloé Zhao)
5- The Vast of Night (Yön. Andrew Patterson)
6- Undine (Yön. Christian Petzold)
7- Dick Johnson’ın Ölümü – Dick Johnson Is Dead (Yön. Kirsten Johnson)
8- Sound of Metal (Yön. Darius Marder)
9- Mank (Yön. David Fincher)
10- Günler – Rizi (Yön. Tsai Ming-liang)
11- Martin Eden (Yön. Pietro Marcello)
12- Yabancı – Exil (Yön. Visar Morina)
13- Mimaroğlu (Yön. Serdar Kökçeoğlu)
14- Küçük Kadınlar – Little Women (Yön. Greta Gerwig)
15- The Devil All the Time (Yön. Antonio Campos)
16- Da 5 Bloods (Yön. Spike Lee)
17- Kız Kardeşim – Schwesterlein (Yön. Stéphanie Chuat, Véronique Reymond)
18- Yangın Yeri – Fire Will Come (Yön. Oliver Laxe)
19- Vitalina Varela (Yön. Pedro Costa)
20- Paris Caligrammes (Yön. Ulrike Ottinger)
Genco Erkal'dan, Erdoğan'a 'sanatçı' yanıtı: 'Şakşakçı arıyor'
Erdoğan, açıklamasında "Beklediğimiz o sanatçı slogan atarak kendini göstermeye çalışmayacak, başarılarıyla dünyanın en muhteşem salonlarında ayakta alkışlanacaktır" ifadelerini kullandı.
31-12-2020 17:03

Genco Erkal, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı sanatçı tarifine, “Sanatçı değil, şakşakçı istiyor” şeklinde yanıt verdi.
Usta tiyatrocu Genco Erkal, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sanatçılara ilişkin yaptığı açıklamaya sosyal medya hesabından yanıt verdi. Erkal, yanıtında “Sanatçı değil şakşakçı istiyor” ifadelerini kulland.
Sanatçı değil şakşakçı istiyor. https://t.co/SFuox1PME3
— GENCO ERKAL (@DOSTLARTIYATRO) December 31, 2020
‘SLOGAN ATARAK KENDİNİ GÖSTERMEYE ÇALIŞMAYACAK’
Erdoğan dün gerçekleşen Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Töreni'nde yaptığı konuşmada, nasıl bir sanatçı beklediğine ilişkin açıklamalar yapmış ve şu ifadeleri kullanmıştı:
“Beklediğimiz o sanatçı slogan atarak kendini göstermeye çalışmayacak, başarılarıyla dünyanın en muhteşem salonlarında ayakta alkışlanacaktır. Beklediğimiz o sanatçı ait olduğu milleti hor görüp şikâyet etmek yerine kendi sanatını sürdürecektir. Beklediğimiz o sanatçı muhalefetini sosyal medya hesabından savurduğu siyasi polemiklerle değil kanatlanıp uçurduğu sanatıyla gösterecektir.”