'Halk Eczaneleri' işbirliğiyle: Şili'de komünist belediye başkanı koronavirüse karşı Küba'dan ilaç getiriyor

'Halk Eczaneleri' işbirliğiyle: Şili'de komünist belediye başkanı koronavirüse karşı Küba'dan ilaç getiriyor

Şili'de Recoleta'nın komünist belediye başkanı Daniel Jadue, "Halk Eczaneleri" adı verilen bir girişimle birlikte koronavirüs testi pozitif çıkan hastalar için Küba'dan ilaç getirilmeye başlanacağını duyurdu. 

İleri Haber

Şili'de başkent Santiago'ya bağlı Recoleta ilçesinin komünist belediye başkanı Daniel Jadue, "Halk Eczaneleri" adı verilen bir girişimle birlikte yeni tip koronavirüs (COVID-19) bulaşmış hastalar için Küba'dan ilaç getirilmeye başlanacağını duyurdu. 

Jadue, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Çin ve İspanya'da başarıyla kullanılan Küba yapımı Interferon 2b ilacı için ithalat prosedürlerine başladık. Bu, yüksek riskli enfekte hastalar için kullanılacak" ifadelerini kullandı.

Belediye Başkanı, süreçte "Halk Eczaneleriyle Çalışan Belediyeler Birliği" (AChifarp) ile işbirliği yapılacağına dikkat çekti.

Jadue, 2015 yılında Recoleta ilçesinde, kamu desteğiyle çok erişilebilir fiyatlara ilaç tedarik eden eczaneleri bir araya getirerek Halk Eczanaleri programını hayata geçirmişti.

Söz konu program kimi özel eczane zincirlerinin ilaçların fiyatını artırmasına tepki olarak örgütlenmiş ve o zamandan beri Şili'nin en büyük şehirleri de dahil olmak üzere ülkede 100'den fazla belediyeye yayılmıştı.

İLACIN ÖZELLİKLERİ

Telesur'un haberine göre, Küba tarafından geliştirilen Recombinant Human Interferon Alpha 2B, hastalık taşıyan ve komplikasyon üretebilecek hastalar için uygulanan protokolün bir parçası. İlacın Çin'deki bir biyolojik teknoloji enstitüsüyle işbirliği ile üretildiği belirtiliyor. İlacın halihazırda risk grubunda bulunanlar ve sağlık personeli için önleyici amaçlı, hastalar içinse virüsün akciğerlere yayılmasını engellemek üzere kullanıldığı aktarıldı.