Halk 3. Havalimanı ÇED toplantısını yaptırmadı

Yapımı devam eden 3. Havalimanı projesinin konsorsiyumunda yer alan şirketlerden İGA'nın Arnavutköy Durusu Kültür Merkezi'nde düzenlemek istediği ÇED halkı bilgilendirme toplantısı köylülerin ve çevrecilerin tepkisi nedeniyle yapılamadı.

Rıfat Doğan - İleri Haber

İstanbul'un kuzeyinde devam eden 3. Havalimanı projesinin konsorsiyumunda bulunan şirketlerden İGA'nın Arnavutköy Durusu Kültür Merkezi'nde düzenlemek istediği Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) halkı bilgilendirme toplantısı Yeniköy ve Durusu sakinleri ve çevrecilerin tepkisi nedeniyle yapılamadı. 

Kuzey Ormanları Savunması ve İstanbul Kent Savunması üyeleri Arnavutköy Durusu’da yapılacak 3. Havalimanı için yüklenici firma İGA tarafından duyurulan ÇED bilgilendirme toplantısını protesto etti. Köy kahvesi önünde toplanan eylemciler, köylülerin de katılımıyla toplantının düzenleneceği Durusu Kültür Merkezi önüne yürüdü. Polisin TOMA ile güvenlik önlemi alığı eyleme CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker ile eski CHP milletvekili Melda Onur da destek verdi.

ÇED TOPLANTISI NEDEN 2.5 YIL SONRA YAPILIYOR?

İstanbul Kent Savunması ve Kuzey Ormanları Savunması'nın ortak basın açıklamasını Özle Türk okudu. Açıklamada "ÇED sürecinin prosedüründe normalde proje başlanmadan önce halkın fikrini almak için mecburi olarak düzenlenen bir toplantı; proje ihalesinden neredeyse 2,5 sene, temel atımından bir küsur sene, yer tesliminden ise 3 buçuk ay sonra yapılıyor" dendi. Toplantının İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü internet sitesinde yer almadığı beliritilen açıklamada Neyi saklamaya çalışıyorsunuz, korktuğunuz nedir? Normalde ÇED toplantılarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın internet sitesinden çok önceden duyurulması gerekiyor. Bakanlıkça duyurunun yapılmaması, toplantı duyurusunun toplantıdan 3 gün önce köylülere ulaştırılması bize bu toplantının hiç mi hiç normal bir ÇED toplantısı olmadığını gösteriyor" ifadelerine yer verildi.  

AMACINIZ ULUSLARARASI FİNANS ÇEVRELERİNİN HALKIN RIZASINI ALMAK MI?

Yapılacak toplantının amacının sorulduğu açıklamada "Halkı bilgilendirmek mi, yoksa projeye kredi verecek uluslararası finans çevrelerine halkın rızasını aldık görüntüsü vermek mi? Biz yaşam savunucuları bu talan projesine para akışı sağlamak için yapmaya çalıştığınız bu çakma ÇED toplantısına izin vermiyoruz. Buraya talanın çakma toplantısını durdurmaya, talancının rezil planına çomak sokmaya geldik" dendi.    

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker inşaatın başlamasının üzerinden 1,5 yıl geçtiğini belirterek “Yeteri kadar tahribat yaptınız. Buradaki insanlar tahribatın ne olduğunu yaşayarak görüyorlar. Buradaki insanlarla dalga mı geçiyorsunuz. Ağaçların söküldüğü bir yerde çevreye zarar verilmediğini mi anlatacaksınız” dedi.

Basın açıklaması sırasında bölgede yaşayan vatandaşlar da söz alarak mağdruiyetlerini anlattı.

ÖNCE TEPKİ GÖSTERDİ SONRA UZAKLAŞTI

Basın açıklaması sırasında kalabalığa yaklaşan bir kişi, eylem yapan grup arasında Yeniköylü olmadığını söyleyerek gruba tepki gösterdi. Eylemciler arasında yer alan Durusu ve Yeniköy sakinlerinin inşaatlar yüzünden yaşadıkları mağduriyeti anlatması ve eylemcilere destek vermesi üzerine, Yeniköylü olduğunu söyleyen şahıs olay yerinden uzaklaştı.

Grup basın açıklamasının ardından toplantının yapılamadığına ilişkin tutanak tuttu ve eylemi sonlandırdı.

DAHA FAZLA