Halfeti'deki işkenceyi paylaşmak suç sayıldı: 'Halfeti olayları muhalefeti sindirme yöntemiydi'

Halfeti'deki işkenceyi paylaşmak suç sayıldı: 'Halfeti olayları muhalefeti sindirme yöntemiydi'

Halfeti'deki işkence ile ilgili sosyal medyada paylaşım yapan HDP PM Üyesi Nesim Aday hakkında soruşturma açıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi (PM) üyesi, aynı zamanda yazar olan Nesimi Aday’ın sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek hakkında soruşturma başlatıldı. Urfa Emniyet Müdürlüğü'nün Urfa Savcılığı'na Aday'ı ihbar ederek hakkında dava açılmasını talep etti. 

Urfa Savcılığı ise Aday’ın adresinin İstanbul’da olması nedeniyle “yetkisizlik” kararı vererek, ihbar dosyasını İstanbul Bakırköy Savcılığı Özel Suçları Soruşturma Bürosu’na gönderdi. İhbara kabul eden savcılık Aday hakkında  “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağlama” gerekçesiyle soruşturma başlattı. Aday, açılan soruşturma kapsamında dün ifade verdi. 

DERSİM KATLİAMI KONUŞMASININ HABERİ SUÇ OLDU

Aday’ın, 6 Mayıs 2019 tarihinde Dersim katliamı ile ilgili Diyarbakır Cemevi’nde yaptığı konuşmanın haberini paylaşması suç sayıldı. 

Yine 21 Mayıs 2019’da “#halfetideiskencevar” hastagı ile yere yatırılmış ve ters kelepçe takılmış olan yurttaşların fotoğrafını üzerine, “Bu fotoğraf ne vatandaşlık hukukuyla, ne İslam adaletiyle ne de kardeşlik bağıyla tarif edilir; bu sömürge hukukudur” şeklinde paylaşım yapması suç unsuru olarak görüldü. 

'HAKLILIĞIMIZI YAZMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

Muhalefetin sindirilmek istendiğini ifade eden Aday, "Kolluk kuvvetleri, iktidarın baskısıyla her türlü ifade özgürlüğünü kısıtlıyor. Böylece toplumsal muhalefeti baskılamak istiyorlar. Halfeti olayları da muhalefeti sindirme yönündeydi. Vicdanlı her insanın tepki göstermesi gereken bir durum vardı. Ben de eleştiri hakkımı kullandım. Şu günlerde de durum farklı değil.  Yaşanan kayyım rezaleti ortada. Her tarafından hukuksuzluk akıyor. Ama iki çift laf edeni hainlikle suçluyorlar. Doğru bildiğimizi, hak olanı, haklılığımızın verdiği güçle söylemeye, yazmaya devam edeceğiz” dedi.