Halepçe Katliamı'nın üzerinden 33 yıl geçti

Halepçe Katliamı'nın üzerinden 33 yıl geçti

Saddam Hüseyin'in emrindeki Irak Ordusu'nun, Halepçe'de yaşayan binlerce Kürt'ü kimyasal silahla katlettiği ve yaraladığı Halepçe Katliamı'nın üzerinden 33 yıl geçti.

İleri Haber

Dönemin Irak Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin'in ''El-Enfal'' adlı soykırım operasyonunun bir parçası olarak Halepçe'de 5 binden fazla sivil kadın ve çocuğun kimyasal gaz ile katledildiği ve 7 binden fazla insanın yaralandığı kimyasal saldırının üzerinden tam 33 yıl geçti.

Baas iktidarının Kürtlere karşı 'Enfal' adı verilen operasyonlarının yoğunlaştığı Mart 1988 döneminde, İran ordusu Irak’a karşı bir taarruza başlamış ve bu dönemde İran’la anlaşan Celal Talabani’nin öncülüğündeki Kürdistan Yurtseverler Birliğine bağlı peşmergeler İran sınırındaki Halepçe’ye girmişti.

Bunun üzerinde Saddam, ilerleyen zamanlarda 'Kimyasal Ali' lakabıyla anılacak olan Irak Ordusunun Kuzey Cephesi Komutanı Korgeneral Ali Hasan el Mecit'e zehirli gaz bombaları kullanmayı emretti. Newroz öncesi Halepçe halkının üzerine zehirli gaz bombalarını taşıyan sekiz MiG-23 uçağıyla bombardıman düzenlendi.

Elma kokusunun yayıldığı Halepçe'de çocuklar annelerine Daye Bîhna Sêva te (Anne elma kokusu geliyor) derken katledildi. Halepçe sakinleri, İran askerleri ve peşmergelerle birlikte 5 binden fazla insanın öldüğü, 7 binden fazla insanın da yaralandığı tahmin edilirken bölgeye incelemeye gelen yabancı uzmanlar bu sayıların daha fazla olduğu tespit edildi.