Hakları ödenmeden ortada bırakılan eğitim emekçileri için mahkemeden emsal karar!

Hakları ödenmeden ortada bırakılan eğitim emekçileri için mahkemeden emsal karar!

Dava sonucunda Antalya 4. İş Mahkemesi çalışanlar lehine karar vererek, Mono Mimarlık tarafından hakların ödenmesine hükmetti. Emsal niteliğindeki bu karar Antalya Bölge Adliye Mahkemesi’nce de onaylandı.

Tugay Candan - @TugayCandann

Mail: [email protected]

2017’de el değiştirdikten sonra iflas eden ve mallarına haciz konulan Bilge Adam Koleji çalışanlarının içeride kalan hakları için açtıkları dava sonuçlandı. Mahkeme, işçilerin lehine emsal niteliğinde bir karar verirken, işçilere ödemeler yapılmaya başlandı.

2016 yılında hizmete açılan ve Uraz Özel Eğitim Şirketi tarafından işletilen Antalya Bilge Adam Koleji'nin 2017 Aralık ayında Mono Mimarlık Şirketi’ne devredildiği bildirildi. El değiştirmenin ardından Uraz Özel Eğitim şirketinin okuldaki işçiler ve öğretmenlere yapmadığı ödemelerin yapılacağı taahhüd edildi. Ancak bir maaş ödemesi yapıldıktan sonra Mono Mimarlık Şirketi, okuldan çekildiğini açıkladı.

Şirketin çekilmesiyle bu defa okula hacizler gelmeye başladı. Ders saatinde yapılan haciz işlemlerinde sıralar, tahtalar, bilgisayarlar dahil okulun tüm varlıkları haczedildi. 600’e yakın öğrenci ile öğretmen ve okulda çalışan işçiler ise ortada kaldı. Ardından yargı yoluna başvuran işçiler, iki şirkete de “dolandırıcılık” dahil suç duyurusunda bulundu.

MAHKEMEDEN İŞÇİLER LEHİNE KARAR

“Dolandırıcılık” suçlaması takipsizliğe uğrarken, açılan dava sürecinde Mono Mimarlık okulu devrettiğini sürekli reddetti. Dava sonucunda Antalya 4. İş Mahkemesi çalışanlar lehine karar vererek, Mono Mimarlık tarafından hakların ödenmesine hükmetti. Emsal niteliğindeki bu karar Antalya Bölge Adliye Mahkemesi’nce de onaylandı.

HAKLAR ÖDENMEYE BAŞLANDI

Devamında iki dosya daha çalışanlar lehine sonuçlanırken, işçiler ve öğretmenlerin ödenmeyen maaş ile tazminatları Mono Mimarlık şirketinden karşılanmaya başlandı.

‘KALANLAR DA HAKKINI ARASIN’

Süreci değerlendiren Antalya Barosu Avukatı Hüseyin Şahin ise "Aylarca emeği sömürülen bu arkadaşlarımıza haklarını almaları konusunda yardımcı olmak önemliydi. Sonuç olarak da başarıya ulaştığımız için hem kendi adıma hem de işçi ve öğretmen arkadaşlar adına mutluluk duyuyorum” derken,  mağduriyet yaşamış olan ve henüz hukuki işlem başlatmamış olan kişilere de haklarını aramaları yönünde çağrıda bulundu.