Hakları için iki koldan Ankara'ya yürümek isteyen madencilere kolluk ablukası!

Hakları için iki koldan Ankara'ya yürümek isteyen madencilere kolluk ablukası!

Hakları için Ermenek ve Soma'dan Ankara'ya yürümek isteyen madencilerin yürüyüşleri "pandemi" gerekçe gösterilerek engellendi. Ermenek'te madencilere plastik mermiyle saldıran jandarma, ayrıca bir işçiyi de gözaltına aldı.

İleri Haber

Karaman Ermenek’te bir yılı aşkın süredir maaş ve tazminatlarını alamayan Cenne ve Seba Maden Ocağı işçilerinin yürüyüşü jandarma tarafından “izinsiz” olduğu gerekçesiyle engellenirken, bir kişi de gözaltına alındı.

Karaman'ın Ermenek ilçesindeki Seba Madencilik ve Cenne Maden Ocakları'nda aylardır maaşlarını alamayan işçilerin Ankara’ya yapmak istediği yürüyüş öncesi madenciler öğlen saatlerinde eşleri ve çocuklarıyla birlikte maden ocağı önünde toplandı. Madencilerin buradan yola çıkmasını engelleyen jandarma, plastik mermiyle saldırdı. Saldırı sonucu bir işçi hastaneye kaldırıldı. Bir işçi ise gözaltına alındı. 

Madenciler, ocak önünde bekleyişe geçerken alana çevik kuvvet ekipleri sevk edildi.

SOMA’DA DA MADENCİLERE ABLUKA

Manisa Soma’da 8 yıldır tazminatları ödenmeyen Uyar Madencilik işçilerinin yürüyüşü de bugün başladı. İşçiler yürüyüş öncesinde Cengiz Topel Meydanı'nda toplanırken, burada bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu ve çok sayıda yurttaş katıldı.
Burada konuşan Bağımsız Maden İş Sendikası’ndan Başaran Aksu, kanunların patronlara değil işçilere uygulandığını vurgularken,  “Biz bu mücadelede varız ve kazanacağız. Kimseye zarar vermedik ama bizim gözümüz çıkmış, kolumuz kopmuş. Fakat bizi engelliyorlar” diye konuştu.

Maden Ocağı'nda iki gözünü kaybeden maden işçisi Ali Kandemir de yaptığı konuşmada, "Ben iki gözümü kaybettim ama hukuki yollardan tazminatımızı alamadık. Buradan yetkililere sesleniyorum; biz sadece hukuken veya bedenen kazandığımız tazminatımızı istiyoruz. Biz kimseden başka bir şey istemiyoruz, dilenmiyoruz. Biz buraya emeğimizin karşılığını almaya geldik" dedi.

Burada yapılan açıklamanın ardından işçiler, 2014’teki faciada yaşamını yitiren 301 madencinin mezarını ziyaret etmek istedi. Polis, yürüyüşe izin vermedi. İşçiler ise "İşçilere değil patronlara barikat" sloganları eşliğinde baretlerini yere vurarak, engellemeleri protesto etti.

Yapılan görüşmelerin ardından işçiler, madencilerin mezarlarını ziyaret etti.

 

İŞÇİLER GECEYİ MEZARLIK ÖNÜNDE GEÇİRECEK

Öte yandan maden işçileri geceyi Soma Mezarlığı girişinde geçirecek.

İKİ KOLDAN BİRLEŞECEKLERDİ

Bugünkü engellemelerle ilgili Manisa ve Karaman valilikleri “pandemi”yi gerekçe göstermiş ve yürüyüşler yasaklamıştı. Maden işçileri iki koldan birleşip 20 gün yürümeyi planlıyordu.