Hakkını arayan maden işçileri için verilen önerge AKP ve MHP'li vekillerin oylarıyla reddedildi

Hakkını arayan maden işçileri için verilen önerge AKP ve MHP'li vekillerin oylarıyla reddedildi

Soma ve Ermenek'teki maden işçilerinin sorunlarına ilişkin Meclis'e verilen önerge, AKP ve MHP'lilerin oylarıyla reddedildi.

Haklarını almak amacıyla Ankara’ya yürüyüş başlattığı için polis ile jandarma tarafından saldırıya uğrayan Soma ve Ermenek’teki maden işçileri Meclis gündemine girdi. Meclis'te madencilerin sorunlarının araştırılması için verilen önerge AKP ve MHP’li vekillerin oyları ile reddedildi.

Önergenin reddedilmesine tepki gösteren CHP Karaman Milletvekili İsmail Atakan Ünver, "Güya hepimiz aynı ülkenin eşit yurttaşıyız ama kimisi sarayına günlük 10 milyon lira harcarken kimisi de cebinde ekmek parası olmadığı için evine utanarak gidiyor” dedi.

Meclis Genel Kurulunda söz alan Ünver, Karaman’da 2014 yılında 18 kişinin öldüğü maden faciasında ölen oğlunun cenazesinde giydiği yırtık lastik ayakkabıyla Türkiye’nin gündemine oturan Recep amcanın fotoğrafının olduğu dövizi taşıyarak “AKP yine patrona kıyak, işçiye dayak yolunu seçti” şeklinde konuştu.

'MADENCİLERE VE AİLELERİNE COPLA, BİBER GAZIYLA MÜDAHALE ETTİLER'

İktidarın, maden işçilerinin sesini duymak istemediğini belirten Ünver, şunları söyledi:

“Karaman’ın Ermenek ilçesinde patron tarafından mağdur edilen madencilerin 1 yıldır hak mücadelesi veriyor. Fakat haklarını almak bir yana, işveren tarafından ‘ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davrandıkları’ gerekçesi ile işten çıkarıldı. İşçi çıkarma yasağının olduğu pandemi sürecinde işçileri işten atan işveren hem kanunu tanımamıştır hem de feshe gösterdiği gerekçeyle toplumun vicdanını sızlatmıştır.

Seslerinin Ankara’nın sağırlarına duyurabilmek için Soma’dan ve Ermenek’ten Ankara’ya doğru yürümek istediler. Ama iktidar yine korktu ve yine yolları kapattı. Aylardır emekçinin feryadını duymayan iktidar yüzlerce jandarmayı Ermenek'te Cenne kömür havzasına yığdı. Madenci kardeşlerimize ve ailelerine copla, biber gazıyla müdahale ettiler, yaralananlar oldu. Emekçiye yapılan bu muameleyi kınıyorum.”

'KİMİ SARAYDA 10 MİLYON HARCIYOR, KİMİ EVE UTANARAK GİDİYOR'

Tüm iktidar yetkilileri işçinin, emekçinin bu feryadına kulak tıkamış durumda. Güya hepimiz aynı ülkenin eşit yurttaşıyız ama kimisi sarayına günlük 10 milyon lira harcarken kimisi de cebinde ekmek parası olmadığı için evine utanarak gidiyor. Aslında utanması gereken evine ekmek götüremeyen, çocuğunun istediğini alamayan emekçi kardeşim değil ülkeyi yönetenlerdir.”