Hakkında sınır dışı kararı verilen İranlı 2 mülteci idamla karşı karşıya

Hakkında sınır dışı kararı verilen İranlı 2 mülteci idamla karşı karşıya

Muğla’da yakalanan İranlı mülteciler Hossein Manbari ve Shugar Mohammadi hakkında sınır dışı kararı verildi.

İzel Sezer - @izelsezer

İran’da hayat pahalılığı ve ekonomik sorunlar dolayısıyla 2017 yılının sonlarında başlayan ve 2018 yılında da devam eden protestolara katıldığı iddiasıyla haklarında idam cezası kararı verilen İranlı mülteciler Hossein Manbari ve Shugar Mohammadi, Türkiye’den sınır dışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya. 

Muğla’nın Ula ilçesinde 15 Aralık’ta Muğla İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından İran, Afganistan, Suriye, Filistin ve Bangladeş uyruklu 144 mülteci yakalandı ve yetkililerin verdiği bilgiye göre, mülteciler Hossein Manbari ve Shugar Mohammadi haricindeki mülteciler işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. 

İran’da 2017-2018 yıllarındaki hükümet karşıtı eylemlere katıldıkları iddiasıyla yargılanan ve idam cezasına çarptırılan Manbari ve Mohammadi hakkında ise sınır dışı kararı verildi. İranlı iki mülteci günlerdir Muğla’daki Ula Geri Gönderme Merkezi’nde (GGM) tutuluyor.

‘TBB’NİN ÜCRETSİZ TERCÜMANLIK HATTININ KULLANIMINA İZİN VERİLMEDİ’

3 ay önce İran’dan kaçan Manbari ve Mohammadi’nin durumuna ilişkin İleri’ye değerlendirmelerde bulunan Avukat Duygu İnegöllü, müvekkillerini ilk defa pazartesi sabahı gördüğünü ve diğer birçok GGM’de Türkiye Barolar Birliği'nin (TBB) ücretsiz tercümanlık hattının avukatlarca kullanımı mümkünken, Ula GGM’de hattın kullanımına izin verilmediğini aktardı.

Bu sebepten, yalnızca Kürtçe ve Farsça bilen Manbari ve Mohammadi ile başta iletişim kuramadıklarını söyleyen Av. İnegöllü, ¨Hafta sonu yakalandıkları için henüz dosyaları bile hazırlanmamıştı ve mültecilere de bir bilgilendirme ya da tebligat yapılmamıştı. Bu nedenle mültecilerin arkadaşlarının maddi desteği ile Farsça yeminli tercüman bularak birkaç saat sonra yeniden kuruma gittik¨ ifadelerini kullandı.

‘ARKADAŞLARININ İRAN HÜKÜMETİ TARAFINDAN KAYBEDİLDİĞİNİ ANLATTILAR’

¨Müvekillerimiz haklarında sınır dışı kararı alındığını ve bu merkezin amacının kişileri geri göndermek olduğunu ilk defa bizden öğrendi¨ diyen İnegöllü, şöyle devam etti:

¨Göz yaşlarına ve paniklerine şahit olduk. Haklarında idam cezası olduğunu ve geri gönderilirlerse hayatlarını kaybedeceklerini, hali hazırda birçok arkadaşlarının İran hükümeti tarafından alındıktan sonra kaybedildiğini anlattılar.¨

‘KORUMA BAŞVURUSU DİLEKÇESİ GGM TARAFINDAN İŞLEME KOYULMADI’

Uluslararası koruma başvurusu talebinde bulunma hakkına sahip olan müvekkillerinin dilekçelerinin, Ula GGM’deki yetkililer tarafından ¨kurumun evrak kayıt sistemi olmadığı söylenerek¨ alınmadığını kaydeden Av. İnegöllü, durumun aciliyeti ve mesai saati sonuna yaklaşılmış olması sebebiyle dilekçelerini İl Göç İdaresi’ne e-posta yoluyla iletmek zorunda kaldıklarını aktardı.

¨Sığınma hakkının engellenmemesini ve sürecin hukuka uygun olarak yürütülmesini, bu süreçte kişilerin hukuka aykırı olarak sınır dışı edilmemelerini umuyoruz¨ diyen İnegöllü, ayrıca sınır dışı kararına ve idari gözetime itiraz süreçlerinin de takipçisi olacaklarını söyledi.

DAHA FAZLA