Hakkında sınır dışı kararı verilen Fattahi: Gönderilirsek can güvenliğimiz olmayacak

Hakkında sınır dışı kararı verilen Fattahi: Gönderilirsek can güvenliğimiz olmayacak

Denizli'de İstanbul Sözleşmesi eylemlerine katıldığı için hakkında sınır dışı kararı verilen mültecilerden Esmail Fattahi, “Gönderilirsek can güvenliğimiz olmayacak” dedi.

Dün Denizli'de gerçekleştirilen 'İstanbul Sözleşmesi' eylemine katılması gerekçe gösterilerek gözaltına alınan ve bugün hakkında sınır dışı kararı verilen dört İranlı mülteciden biri olan Esmail Fattahi, yaptıkları eylemin yasak olmadığını fakat bu eylem katılması gerekçe gösterilerek suçlu konumuna getirildiklerini söyledi. Fattahi, gözaltı sırasında işkenceye ve kötü muameleye maruz bırakıldıklarını belirtti. Haklarında çıkan sınır dışı kararına hakkında konuşan Fattahi, sınır dışı edilirse can güvenliklerinin olmayacağını İran’da işkence ve hapse mahkûm edileceklerini belirtti. Bu konuda Türkiye kamuoyunu desteğe çağıran Fattahi sınır dışı kararından vazgeçilmesini istedi.  

Evrensel’de yer alan habere göre, Fattahi, 2015’ten bu yana Türkiye’de mülteci olarak yaşadığını, Birleşmiş Milletler tarafından koruma altında olduğunu ve siyasi mülteci statüsünde olduğunu belirtti.  Fattahi, dün sabaha doğru Zeynep Sahafi, Leyli Fraji, Mohammad Pour Akbari Kermani ile birlikte gözaltına alındıklarını belirtti. Gözaltında 15 gün önce katıldıkları İstanbul Sözleşmesi eyleminin öne sürüldüğünü söyledi. Emniyetten mültecilerin böyle eylemlere katılmalarının yasak olduğunun söylendiğini belirten Fattahi, "Eylem aslında yasak değil ama biz mültecilere yasak. Aslında Anayasa'da böyle ayrım yok" dedi. Eylemde ellerindeki pankartların İran rejimiyle ilgili pankartlar olduğunu belirten Fattahi "Bence bu çok büyük bir etken olmuş. Çünkü elimizde sadece İran rejimini eleştiren pankartlar vardı" dedi. 

Tutuklandıklarında işkence ve kötü muameleye maruz kaldıklarını söyleyen Fattahi, Aydın Geri Gönderme Merkezine götürüldüklerini ve orada da koşulların çok kötü olduğunu belitti.  Geri gönderme belgelerinin verildiğini birkaç gün sonra da sınır dışı işlemlerinin yürütmeye konacağını belirten Fattahi, sınır dışı edilirlerse kendilerini çok kötü bir gelecek beklediğini belirterek "İran’da işkenceye maruz kalacak, hapse mahkûm edileceğiz ve can güvenliğimiz de olmayacak." Fattahi, buna karşı tek yolun Türkiye'nin sınır dışı kararını geri alması olduğunu belirterek bu konuda Türkiye kamuoyundan da destek beklediklerini söyledi.  

Sözlerine devam eden Fattahi "Şimdi yaşadıklarımızdan ve ilerde başımıza bir şey gelirse Türkiye devleti ve Birleşmiş Milletler sorumludur. Tüm insanlardan, özgürlükçü insanlardan, Türkiye ve uluslararası kamuoyundan bizim arkamızda durmalarını istiyoruz” dedi.