‘Hakim yargı sürecini uzatıyor, fatura avukata kesiliyor’

‘Hakim yargı sürecini uzatıyor, fatura avukata kesiliyor’

Hukukçu milletvekili Antmen, adliyelerde bazı hakimlerin izin alması nedeniyle duruşmaların ertelendiğini ve duruşmaların yapılamamasının faturasının da avukatlara kesildiğini söyledi. CHP’li Antmen konuyu soru önergesiyle Meclis’e taşıdı.

İleri Haber

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, adliyelerde bazı hakimlerin izin alması nedeniyle duruşmaların ertelendiğini ve duruşmaların yapılamamasının faturasının avukatlara kesildiğini söyledi.

“Yargıda adli tatil uygulamasının en önemli nedenlerinden biri adli ara verme dışında mahkemelerdeki işlerin aksamaması, hakim ve savcıların yıl içinde yıllık izin alarak işlerin sürüncemede bırakılmaması düşüncesidir” diyen CHP’li Antmen, ancak son yıllarda özellikle kürsü hakimlerinin adli tatil dışında da sık sık izin ya da rapor kullanması nedeni ile duruşmaların ertelendiği bilgisini verdi.

'YARGININ GECİKMESİNE NEDEN OLUYOR'

Antmen, konuyla ilgili Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle Meclis başkanlığına verdiği önergede, bu durumun yargının gecikmesine neden olduğunu vurguladı.

CHP’li vekil yargıda liyakat ve başarıya göre mesleğe kabul ve ilerleme, yerine siyasal mülahazaların esas alındığını belirterek  “Yargıdaki işleyişi de kilitlemeye başlamıştır. Adalet anlayışında; hukukun ve yasaların eksiksiz işlemesi, zamanında karar alınması, adil ve tarafsız karar verilmesi ve verilen kararın hızla uygulanması en önemli ve en dikkat edilmesi gereken hususlar olmalıdır” dedi.

Antmen yargıdaki sorunlara dikkat çektiği önergenin sonunda Adalet Bakanı’ndan şu soruları yanıtlamasını istedi:

-Yargının işleyişinin hızlandırılması için ne gibi iş ve işlemler yapmayı düşünüyorsunuz?

'HAKİMIN MAZARETİ AVUKATLARDAN TOPLANIYOR'

-Mahkeme hakimlerinin olur olmaz zamanda izin alması veya rapor kullanması konusunda her hangi bir şey yapmayı düşünüyor musunuz?

-Mahkeme hakiminin izinli ya da raporlu olduğu durumlarda Mahkeme Kalemleri tarafından avukatlardan mesleki mazeret toplanmaya çalışılması hakkında ne yapmayı düşünüyorsunuz?

-Adliyelerdeki sorunların çözümü noktasında Baro Başkanları’nın da Adli Yargı Adalet Komisyonu içinde yer alması sorunların çözümü noktasında önemli bir adım olmayacak mıdır? Bu konuda her hangi bir girişimde bulunulacak mıdır?”