Hakim ve savcı atamalarında AKP ve MHP’lilere kıyak

Hakim ve savcı atamalarında AKP ve MHP’lilere kıyak

Geçen hafta yapılan kura ile belirlenen hakimler ve savcılar atama listesinde AKP ve MHP’ye yakın birçok isim olduğu görülüyor.

Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) mesleğe kabul ederek geçen hafta yaptığı kura töreninde 1379 hakim ve savcı atandı. Atama listelerine göre yargıya alımlarda AKP ve MHP’ye yakın birçok isim yer alıyor.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın videokonferans aracılığıyla katıldığı hâkim/savcı kura töreni kapsamında 20 Mayıs’ta 940 hakim, 439 savcı ataması yapıldı.

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre, listede AKP ve MHP’ye yakınlığı ile bilinen isimlerin yoğunluğu dikkat çekti. İsimlerin bazılarının ülkücü kökenli olduğu görüldü. Eski MHP milletvekili, MYK üyesi Mehmet Parsak’ın danışmanı Avukat Samet Karpuz, Kuşadası (Söke) Hâkimliği’ne getirildi. Karpuz’un eşi de yargıda hâkim olarak görev yapıyor.

AİLE ÜYELERİNE ATAMA

Listede, bazı siyasi ve bürokratların yakınları da hakim ve savcı olarak atandı. Bu kapsamda AKP döneminde Adalet Bakanlığı ve Müsteşarlığı yapan ve son olarak Yargıtay üyeliğine atanan Kenan İpek’in oğlu Mehmet Akif İpek’in eşi Ahsen Şenol İpek Adana Hâkimi oldu. Eski Emniyet Genel Müdürü, Vali Celalettin Lekesiz’in oğlu Muzaffer Lekesiz Kırklareli Cumhuriyet Savcılığı’na, gelini Merve Lekesiz ise Kırklareli Hâkimliği’ne atandı. Kurada eski AKP Karabük Milletvekili Burhanettin Uysal’ın oğlu Şamil Uysal ile evli olan Miyase Gümüş Uysal’a Söke Hakimliği çıktı.