Hak gaspı ve işsizliğe karşı metal işçilerinin direnişi sürüyor!

Hak gaspı ve işsizliğe karşı metal işçilerinin direnişi sürüyor!

Hak gaspına ve işsizliğe karşı direnen metal işçilerinin eylemleri sürüyor.

Gasp edilen haklarının ödenmesi ve fabrikalarının kapanmaması talebiyle eylemlerini sürdüren Entil Endüstri, Hapalki Döküm ve Tarkon Makina çalışanlarından 15’i gözaltına alınırken, işçilerin Ankara’ya yürüyüşü de engellendi.

Eskişehir’de bulunan ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından el konulan Zeytinoğlu Grubu'na ait Entil Endüstri, Hapalki Döküm ve Tarkon Makina işçilerinin eylemleri sürüyor.

İŞÇİLERİN YÜRÜYÜŞÜ YİNE ENGELLENDİ

5 aydır ücretlerini alamayan ve tazminatları ödenmeden işten çıkarılan 500 işçinin bir bölümünün Birleşik Metal-İş Sendikası (BMİS) Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ile birlikte Ankara'ya yaptıkları yürüyüş jandarma tarafından engellendi. İşçiler, yürüyüşlerinin engellenmesinin ardından oturma eylemi yaptı.

15 İŞÇİ GÖZALTINA ALINDI

Öte yandan fabrika önünde direnen işçilerden 15'i ise polis tarafından gözaltına alındı. Fabrika içerisindeki işçiler ise vinçlere çıkarak eylem yaptı.

BMİS Eskişehir Şube Başkanı Ahmet Arı, fabrikadaki eylemin devam ettiğini söyledi. Arı, işçiler maaşlarını ve tazminatlarını alana kadar mücadelelerine devam edeceklerini vurguladı.

TMSF ÖNÜNDE EYLEM

Evrensel’de yer alan habere göre, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun katılımıyla Şişli’de bulunan TMSF İstanbul binası önünde yapılan eylemde okunan açıklamada ise, “Yıllardır bize ait olan, işçi sınıfın birikimleriyle işsiz işçiye ait olan işsizlik fonundaki paraları karşılıksız kredi olarak batık bankalara verdiniz. Teşvikler adı altında işverenlere, patronlara akıttınız. Şimdi de her türlü yolu yöntemi arayarak, krizden çıkmak, krizden patronları daha da karlı çıkarmak için ülkenin elindeki tüm değerleri işverenlere, patronlara, bankalara akıtıyorsunuz ama sıra işçinin alacağına geldiğinde ne hikmetse eliniz kolunuz bağlanıyor” denildi.

Açıklamanın ardından TMSF önünde oturma eylemi başlatan işçiler, “Yetkililerle görüşmeden, bu meseleyi çözmeden buradan ayrılmayacağız" dedi.

Oturma eylemin üzerine TMSF yetkilileri, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, işçi temsilcileri Kemal Kabay ve Tuncay Alagöz ile görüştü. Yaklaşık 30 dakika süren görüşmenin ardından açıklama yapan Çerkezoğlu, TMSF’nin, bu üç fabrika üzerinde koruma kararı olduğunu aktardı. Çerkezoğlu, “Biz bu koruma kararının kaldırılmasını talep ettik. Bundan sonraki süreçte de işçi arkadaşlarımızın alacaklarının bir an önce ödenmesi konusunda üzerlerine düşeni, sorumluluklarını yerine getirmelerini ifade ettik” dedi. Çerkezoğlu’nun aktardığına göre TMSF Başkanı, bu şirketler üzerindeki koruma kararını hemen kaldırabileceklerini söyledi.

Görüşme detaylarını dinleyen işçiler, “Şimdilik buradan ayrılıyoruz, eylemimizi bitiriyoruz ancak taleplerimiz yerine getirilmezse daha güçlü bir şekilde burada olacağız” dedi.

PATRONUN VİLLASININ ÖNÜNDE EYLEM

İşçiler, Zeytinoğlu Holding patronu Yavuz Zeytinoğlu’nun İstanbul Kısıklı'daki villasının önünde de eyleme başladı.