'Hafta sonu tatili 3 gün olsun'

'Hafta sonu tatili 3 gün olsun'

İngiltere'nin önde gelen işçi sendikasından hafta sonu tatilini üç güne çıkarma önerisi geldi.

İngiliz İşçi Sendikaları Kongresi (TUC) gelişen teknoloji sayesinde bir işi yapmak için harcanan sürenin azaldığını ve verimliliğin arttığını öne sürdü. Çalışanların maaşında kesinti yapılmaksızın haftada dört gün işbaşı yapılması gerektiğini savundu.

TUC Genel Sekreteri Frances O'Grady yaptığı açıklamada "19'uncu yüzyılda sendikalar günde sekiz saat mesai için kampanya başlattı. 20'nci yüzyılda ise iki günlük hafta sonu tatili ve ücretli izin hakkını elde ettik" dedi. Sözlerine "Bu asır da aynı maaş ile haftada dört iş günü çalışmayı kabul ettireceğimize inanıyorum" diye devam eden O'Grady ayrıca "Şu an teknolojinin zenginliklerinden yararlanma vakti, sadece en üsttekiler kazanmamalı" dedi.

1.4 MİLYON İNGİLİZ HAFTANIN 7 GÜNÜ ÇALIŞIYOR

Sendika tarafından yapılan araştırmada şu an 1,4 milyondan fazla İngilizin haftada yedi gün çalıştığı, 3,3 milyon kişinin ise haftada 45 saatten fazla çalıştığı tespit edildi. Araştırmaya katılan işçilerin çoğu maaştan sonra en büyük endişelerinin stres ve uzun çalışma saatleri olduğunu söyledi. Yüzde 51'i aynı zamanda yönetici ve hissedarların yeni teknolojinin faydalarından istifade edeceğinden endişe duyduklarını dile getirdi.

Bu konu hakkında mücadele verilmesi gerektiğini belirten TUC, çalışma koşulları kritik tarışmalara yol açan teknolojii devi Amazon'u örnek vererek kurucusu Jeff Bezos'un dünyanın en zengin adamı olmasına dikkat çekti. Ülkenin diğer sendikası GMB'nin 2017'de yaptığı bir araştırmada Amazon çalışanlarının yüzde 91'i bu şirkette çalışmayı başkasına tavsiye etmeyeceğini söylerken, yüzde 89'u da şirket tarafından sömürüldüğünü düşündüğünü söyledi.

TUC ayrıca Fransa ve Almanya'da mesai saatleri dışında işle ilgilenmeme hakkı için hükümet ve şirketlerle anlaşan sendikaların çalışmalarını takdirle karşıladıklarını söyledi.

YENİ ZELANDALI BİR ŞİRKET UYGULAMAYA ÖNCÜ OLDU

Sene başında Yeni Zelanda'da hafta sonu tatilini üç güne çıkaran bir şirketin yöneticisi uygulamanın başarılı sonuçlar verdiğini açıkladı.

230 çalışanı olan Perpetual Guardians şirketinin tüm personelinin dahil olduğu sekiz haftalık deneyde stres seviyesi, iş-yaşam dengesi ve şirkete bağlılık gibi göstergelerin önemli ölçüde iyileştiği görüldü. Dört gün iş başı yapılan şirkette verimliliğinin değişmediği gözlemlendi.