'Hafriyat Kamyonu Can Kaybı Raporu' yayınlandı: Ölümlerde yüzde 80 artış var

'Hafriyat Kamyonu Can Kaybı Raporu' yayınlandı: Ölümlerde yüzde 80 artış var

2016 yılında İBB'ye ait hafriyat kamyonunun çarpması sonucu hayatını kaybeden Şule İdil Dere’nin ailesi tarafından ‘Türkiye ve İstanbul Hafriyat Kamyonu Beton Mikseri Can Kaybı Raporu’ hazırlandı.

2016 yılında Kadıköy Yoğurtçu Parkı yakınında İBB'ye ait hafriyat kamyonunun çarpması sonucu hayatını kaybeden Şule İdil Dere’nin ailesi, ‘Türkiye ve İstanbul Hafriyat Kamyonu Beton Mikseri Can Kaybı Raporu’nu hazırladı.

Rapora göre 2018 yılında Türkiye’de hafriyat kamyonu ve beton mikseri ile 253 kişi hayatını kaybetti, 943 kişi de yaralandı. 253 ölümün 22’si İstanbul’da gerçekleşirken, 22 kişiden 15’i hafriyat kamyonunun karıştığı olaylarda hayatını kaybetti.

ÖLÜMLERDE 1 YILDA YÜZDE 80 ARTIŞ GÖRÜLDÜ

Raporda Türkiye’de hafriyat kamyonu ve beton mikserlerinin karıştığı kazalarda can kaybı sayısında 2017’ye göre yüzde 80 artış görüldü. 2017 yılında 141 kişi hayatını kaybetmişti. Yine rapora göre, faaliyetine ve trafikteki seyrine kamu denetiminde izin verilen hafriyat kamyonu ve beton mikseri ile yaşanan 253 can kaybı dışında 2018’de kamu kurumlarının yürüttüğü çalışmalarda ve kamu araçları ile 274 kişi hayatını kaybetti.

Raporda "Kamu yönetimi, kamunun temel ihtiyaçlarını can ve mal güvenliğini koruyarak sağlamak zorundadır. Örneğin, kentsel dönüşüm bir gereksinimse, bu gereksinimi karşılamaya dönük örgütlenmeyi sağlamak devletin görevidir. Bu görevin amacı 'Sağlıklı ve dengeli çevrede yaşama hakkı'nı var etmek olduğu gibi, bu amaca ulaşmak için faaliyet gösterirken 'yaşam hakkı'nı gözetmek zorunluluğudur" şeklinde ifadeler yer alırken kamu kurumlarına ait araçların karıştığı kazalarda ölümlerin gizlendiği belirtildi.

DAHA FAZLA