Hacı Lokman Birlik'in babası oğlunun cenazesine katıldığı için hakim önüne çıktı!

Hacı Lokman Birlik'in babası oğlunun cenazesine katıldığı için hakim önüne çıktı!

Hacı Lokman Birlik'in babası Hasan Birlik oğlunun cenazesine katıldığı için 'terör örgütü propagandası yapmak' gerekçesiyle suçlanıyor.

Şırnak'ta polis tarafından öldürülen Hacı Lokman Birlik'in babası Hasan Birlik, bugün görülen duruşmaya katıldı.

Hasan Birlik, oğlunun cenazesine katıldığı için 'terör örgütü propagandası yapmak' gerekçesiyle suçlanıyor.

'BEN SADECE OĞLUMUN CENAZESİNE KATILDIM'

Şırnak’ta öldürülen Hacı Lokman Birlik’in babası Hasan Birlik, eski Şırnak Eğitim Sen Şube Başkanı Serhat Uğur ile Birlik’in akrabaları bugün hakim karşısına çıktı. Hacı Lokman Birlik’in cenazesine katıldıkları için savcılık Birlik’in babası ve 10 kişi hakkında ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçlamasıyla iddianame hazırladı. Birlik’in babası Hasan Birlik, “Ben sadece oğlumun cenazesine katıldım” dedi.

‘DAVADA BİRÇOK EKSİK HUSUS VAR’

Duvar'dan Hacı Bişkin'in haberine göre, Avukat Şeyma Ürper, açılan davaya tepki gösterirken söz konusu olay hakkında iddianame bile hazırlanmaması gerektiğini söyledi. Ürper, “Müvekkilim oğlunun cenazesine katıldığı için hakkında iddianame hazırlandı” diyerek şöyle devam etti: “Emniyet aşamasında takipsizlik kararı verileceğini düşünüyordum. Ancak dava açıldı. Hatta cenazeye katılan milletvekilleri hakkında da iddianame hazırlandı. Hukuk teammüllerine göre bu davada yargılanan herkes bir an önce beraat etmeli. Davada birçok eksik husus var. Bir sonraki davada bu eksiklikler giderildiğinde mahkemeden karar çıkacağını düşünüyorum.

‘NASIL BİR SUÇ İŞLEMİŞ OLABİLİRİM?'

Hacı Lokman Birlik’in babası Hasan Birlik yaptığı savunmada, “Ben oğlumun cenazesine katıldım. Buraya katılmanın suç olduğunu bilmiyordum. Nasıl bir suç işlemiş olabilirim” dedi.

Dönemin Şırnak Eğitim Sen Şube Başkanı Serhat Uğur, duruşma sonrası açıklamalarda bulundu. Uğur, “Toplumun Hacı Lokman sürüklenirken yaşadığı duygusal kırılma ve üzüntü hali ile eş, dost, akraba kim varsa cenazesine aktı. Bu duruma biz de sessiz kalamazdık. Dünyanın neresinde olursa olsun böylesine bir olay karşısında kimse sessiz kalamazdı. Bir babanın oğlunun cenazesine katıldığı için yargılandığı başka bir ülke de yoktur herhalde. Bu da ayrıca üzüntü verici bir şey” diye konuştu.

Duruşma kasım ayına ertelendi.

NE OLMUŞTU?

Bir önceki dönem Şırnak HDP Milletvekili Leyla Birlik’in kayınbiraderi 24 yaşındaki Hacı Lokman Birlik 5 Ekim 2015 tarihinde 28 kurşunla öldürüldü. Birlik’in cenazesinin bir zırhlı aracın arkasına bağlanarak Şırnak sokaklarında gezdirilmesine ilişkin görüntülerin sosyal medyada paylaşılması kamuoyunda büyük tepki yarattı. Hazırlanan otopsi raporunda Birlik’in vücuduna 28 merminin isabet ettiği ve en az 17 tanesinin öldürücü nitelikte olduğu vurgulandı.

Birlik’in avukatları tarafından, ‘kasten öldürme, işkence ve kötü muamele, kişinin hatırasına hakaret, halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama, suç işlemeye tahrik, görevi kötüye kullanma, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak’ suçuyla Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusu yapıldı. Fakat dosyada henüz bir ilerleme kaydedilmiş değil.

Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu da görüntülerin kabul edilir olmadığını söylemişti. Davutoğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu olayla ilgili hukuki ve idari soruşturma için gerekli talimatlar verilmiştir. Bu son derece yanlış tavırlar her şeyden önce hukuk devleti kuralları içerisinde canlarını tehlikeye atarak terörle mücadele eden, bunu yaparken de bir tek sivilin bile zarar görmemesi için azami dikkat gösteren, bölge halkının güvenliği için gece gündüz görev yapan emniyet teşkilatımız tarafından kabul edilemez” ifadelerini kullandı.