Hacettepe Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Dairesi çalışanları: Kısa çalışma ödeneği lütuf değil, işçilerin hakkıdır

Hacettepe Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Dairesi çalışanları: Kısa çalışma ödeneği lütuf değil, işçilerin hakkıdır

Sosyal-İş, koronavirüs salgını döneminde Hacettepe Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Dairesi'nde çalışan işçilerin, kısa çalışma ödeneğine başvurmasının üzerinden 60 gün geçmesine rağmen çalışanlara geri dönüş yapılmamasına ilişkin basın açıklaması yayımladı. Açıklamada "Çalışanların yasal hakları olan kısa çalışma ödenekleri derhal hesaplarına yatırılmalıdır" ifadelerine yer verildi.

İleri Haber

DİSK'e bağlı Türkiye Sosyal Sigortalar, Eğitim, Büro, Ticaret, Kooperatif ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası (Sosyal-İş); Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü Sağlık Kültür ve Spor Dairesi çalışanlarının 23 Mart 2020 tarihinde İŞKUR’a kısa çalışma ödeneği başvurusunda bulunmasının üstünden 60 gün geçmesine rağmen çalışanlara üç aydır ödeme yapılmamasına ilişkin basın açıklaması yaptı. 

Açıklamada kısa çalışma ödeneği başvurularının 60 gün içinde sonuçlandırılması gerektiği belirtilirken "Kısa çalışma ödeneği lütuf değil, işçilerin hakkıdır" denildi.

Krizin faturasının bir kez daha emekçilere kesildiği belirtilen Sosyal-İş'in basın açıklamasında "Krizin faturası bir kez daha emekçilere çıkartılmış ve salgında hiçbir kusuru bulunmayan işçiler, brüt ücretlerinin %60’ı ile yetinmek zorunda bırakılmıştır. Kısa çalışma ödeneği, çalışanlardan kesilen primlerle oluşturulan işsizlik sigorta fonundan koşulları taşıyan işçilere ödenmekte olup, devlet desteği söz konusu değildir" ifadelerine yer verildi.

Basın açıklamasının tamamı şu şekilde: 

"Koronavirüs (Covid-19) salgın önlemleri çerçevesinde 4447 sayılı İşsizlik Kanunu’nda yapılan düzenleme ile, işverenlere 30/6/2020 tarihine kadar geçerli olmak üzere kısa çalışma ödeneği başvurusunda bulunma olanağı tanınmıştır. Yasa uyarınca işverenler, salgın nedeniyle işyerindeki çalışma sürelerinin geçici olarak önemli ölçüde azaltılması veya işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen geçici olarak durdurulması hallerinde, son 60 gün hizmet akdine tabi olan ve, son üç yıl içinde 450 gün sigortalı çalışarak işsizlik sigortası primi ödeyen işçiler için kısa çalışma ödeneği talep edebileceklerdir.

Böylece krizin faturası bir kez daha emekçilere çıkartılmış ve salgında hiçbir kusuru bulunmayan işçiler, brüt ücretlerinin %60’ı ile yetinmek zorunda bırakılmıştır. Kısa çalışma ödeneği, çalışanlardan kesilen primlerle oluşturulan işsizlik sigorta fonundan koşulları taşıyan işçilere ödenmekte olup, devlet desteği söz konusu değildir.

HACETTEPE İŞÇİLERİ ÜÇ AYDIR EVLERİNE EKMEK GÖTÜREMİYOR

Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü de, örgütlü olduğumuz Sağlık Kültür ve Spor Dairesi çalışanları için 23 Mart 2020 tarihinde İŞKUR’a kısa çalışma ödeneği başvurusunda bulunmuştur. Yasal düzenlemede kısa çalışma ödeneği başvurularının 60 gün içinde sonuçlandırılacağı belirtilmektedir. İŞKUR incelemesinden sonra e-devlet üzerinde yapılacak ödemeler görülmesine rağmen, çalışanlara üç aydır ödeme yapılmamıştır. Sorununun çözümü için Rektörlük ve ilgili diğer makamlarla yapılan ısrarlı görüşmelerden halen bir sonuç alınamamıştır.

Yasal taahhütlere uyulmaması nedeniyle üç aydır evlerine ekmek ve aş götüremeyen, kira ve faturalarını ödeyemeyen işçiler, çocuklarının yüzüne bakamayacak duruma gelmişlerdir. Asgari ücretin çok altında, adeta “bir kuru ekmek” parası seviyesinde belirlenen kısa çalışma ödeneğinden dahi mahrum edilmek adaleti zedelemekte,  kamuya ve kurumlara güveni sarsmaktadır. Ülkemizin saygın üniversitelerinden olan Hacettepe Üniversitesi’nin yurt, yemekhane, kantin, kreş, spor merkezi ve ofislerinde çalışan yüzlerce üyemizin, sorunlarını görüşecek muhatap bulunamaması, başvurulan tüm makamların işçileri çözümsüz bırakması kabul edilemezdir.

Ağır mağduriyet yaşatılan Hacettepe üniversitesi işçileri yalnız ve çaresiz değildir. Konunun başından beri yakından takipçisi olan sendikamız, sorunun çözümü için her türlü demokratik hakkını kullanmaktan çekinmeyecektir. Çalışanların yasal hakları olan kısa çalışma ödenekleri derhal hesaplarına yatırılmalıdır!…"