‘Haberiniz Olsun’: Türkiye basın özgürlüğünde 180 ülke arasında 154. sırada

‘Haberiniz Olsun’: Türkiye basın özgürlüğünde 180 ülke arasında 154. sırada

Türkiye’de internet haberciliğini sansürlemeye yönelik erişim engelleri, ‘Haberiniz Olsun’ adlı belgesele konu oluyor. Belgeselin yönetmenliğini Arat Saadetyan yapıyor.

İnternet haberciliğini sansürleme konusunda dünya lideri olan Türkiye’nin basın ve ifade özgürlüğü sistematik bir tehdit altında. Haber üreten internet sitelerine erişim engelleme kararları en başta geliyor.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde bu yıl 180 ülke arasında 154. sırada yer alan Türkiye’de internet üzerinden basına sansürün hızla arttığı vurgulandı.

Erişim engelleri 2015 yılından bu yana özellikle muhalif yayın organlarının sayısız kez kapatılmaları sonucunu doğurdu. Bu kararlar kapsamında Sendika.Org’un yanı sıra DİHA, Jin News, Mezopotamya Haber Ajansı, Azadiya Welat, Özgür Gündem, ANF, Medyascope, Independent, SiyasiHaber.org ve Oda TV siteleri defalarca kez erişime engellendi. Gelinen noktada sulh ceza hakimlikleri, bir günde sansür kararı alabiliyor, ancak kararı kaldırmak uzun bir hukuksal mücadele gerektiriyor.

Sendika.Org’un haberine göre; Sendika.Org 5,5 yıllık mücadelenin ardından eski adresine kavuşarak diğer siteler açısından da emsal bir karar çıkardı. Ancak erişim engelleri sürüyor.

Yönetmenliğini Arat Saadetyan’ın yaptığı Haberiniz Olsun adlı belgesel erişim engellerini ve bu sansür biçimine karşı verilen mücadeleyi konu alıyor. Belgeselde bilişim hukuku uzmanı Yaman Akdeniz, Sendika.Org editörü Ali Ergin Demirhan, DİSK Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren, Jin News editörü Safiye Alağaş ve Mezopotamya Ajansı editörü Sedat Yılmaz basın ve iletişim özgürlüğü mücadelesini anlatıyor.

Belgesele emek verenler arasında Necat Türkan, Seher Ak, Can Yılmaz, A. Egemen Abacı ve Ozan Başuçar yer alıyor.