Haberin Bedeli raporu: Ekim ayında en az 58 gazeteci, 896 yıla kadar hapis cezası ile yargılandı

Haberin Bedeli raporu: Ekim ayında en az 58 gazeteci, 896 yıla kadar hapis cezası ile yargılandı

Gazeteciler Cemiyeti'nin Haberin Bedeli Ekim ayı raporuna göre en az 58 gazeteci, 896 yıla kadar hapis cezası ile yargılandı.

Gazeteciler Cemiyeti'nin Demokrasi için Medya/Medya için Demokrasi desteğiyle her ay görülen gazeteci davaları ve gazetecilerin karşı karşıya kaldığı hak ihlallerinin yer aldığı Haberin Bedeli projesinde Ekim ayı raporu açıklandı.

Rapora göre bir aylık dönemde en az 58 gazeteci ve medya çalışanı yargılandı. Gazetecilerin 896 yıla kadar hapsinin talep edildiği yargılamalarda, 3 gazeteciye toplamda 2 yıl 5 ay 12 gün hapis cezası ve 16 bin 660 lira para cezası verildi.

Açıklanan raporda, Ekim ayının gazeteciler açısında yargılama, baskı, tehdit ve saldırılarla geride bırakıldığı ifade edildi.

34 DURUŞMA, 58 YARGILAMA

Rapordaki verilere göre, Ekim ayında dokuz kentte görülen 34 ayrı duruşmada en az 58 gazeteci ve medya çalışanı hakim karşısına çıktı. Gazeteciler hakkında bu yargılamalarda bir müebbet hapis cezası ile birlikte 272 yıl altı aydan 896 yıl altı ay 15 güne kadar hapis cezası ve 200 bin lira manevi tazminat talep edildi.

YARGILAMA GEREKÇELERİ

Gazetecilere en fazla Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamında suçlamaların yöneltildiği bu yargılamalarda gazetecilerin 27’sine 'Örgüt üyesi olmak', 11’ine 'Örgüt propagandası yapmak', 7'sine 'Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanuna muhalefet etmek', 4'üne ise 'Cumhurbaşkanı'na hakaret' suçlaması yöneltildi. 

Raporda, yargılanan gazetecilerden 10’u hakkında beraat kararı verildiği, karara bağlanan üç davada gazetecilere toplamda 2 yıl 5 ay 12 gün hapis cezası ve 16 bin 660 lira para cezası verildiği aktarıldı. 

SORUŞTURMA, GÖZALTI, TEHDİT

Gazeteciler üzerindeki baskıların sadece süren yargılamalarla sınırlı kalmadığına vurgu yapılan raporda, aynı dönemde 7 gazeteci hakkında yeni soruşturmalar açıldığı ve 2 gazetecinin haber takibi sırasında gözaltına alındığı bilgisine yer verildi. Aynı dönemde 4 gazeteci ise doğrudan saldırıya uğradı ve tehdit edildi.

DAHA FAZLA