Güvenlik soruşturmaları Meclis'e taşındı

Güvenlik soruşturmaları Meclis'e taşındı

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, sağlık çalışanlarına yönelik uygulanan güvenlik soruşturmalarını Meclis gündemine taşıdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, sağlık çalışanlarına uygulanan güvenlik soruşturmalarını Meclis gündemine taşıdı.

Yayınlanan Kanun Hükmünde Kararnameleri (KHK) hatırlatan Güzel, “Sağlık çalışanlarına getirilen güvenlik soruşturması da sağlık gibi hayati bir konuda birçok sıkıntıyı doğurmuştur. Hala atanmayı bekleyen ve güvenlik soruşturması devam eden binlerce insan olduğu bilinmektedir. Sağlık çalışanlarının eksik olduğu Türkiye’de yeni atamaların yapılmasının önü bu şekilde kesilmekte, nitelikli sağlık hizmeti verilmesinin önü alınmaktadır. Sınavları geçerek hak kazanan binlerce kişinin mesleğe başlamak için uzun süren güvenlik soruşturmalarını beklemesi sağlık çalışanlarının da hak ihlaline uğramasına neden olmaktadır” dedi.

MA'nın haberine göre Güzel, konuya ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya şu soruları yöneltti:

-Sağlık Bakanlığında bulunan güvenlik soruşturması yürüten komisyon kimlerden oluşmaktadır? Hukuki ve idari görevleri nelerdir? Bu kişilerin adil olduğu ve mesleki nitelikleri, nitelikli sağlık hizmeti koşullarını göz önünde bulundurarak kararlar aldığını düşünüyor musunuz?

-Bu komisyonun uymak zorunda olduğu bir mevzuat var mıdır? Verdikleri kararlara hangi gerekçeyle vermektedirler?

-Mesleğe yeni başlayacak sağlık çalışanları için aylarca süren güvenlik soruşturması neticesinde kaybettiğimiz iş gücü kaybı -emek kaybı- ve sağlık çalışanlarının işsiz kaldığı dönemde oluşan mağduriyetlerini gidermek için bir çalışma yürütülmekte midir?  

-Komisyon bugüne kadar kaç dosyaya bakmıştır; baktıkları dosyaların kaçı hakkında olumsuz karar vermiştir? Olumsuz olarak değerlendirilen dosyaların gerekçeleri nelerdir?

-Komisyonun verdiği kimi kararlarda ‘Kişinin babasının KESK üyesi olması’, ‘Kişinin Türk Tabipler Birliği’nin düzenlediği eylemlere gitmesi’, gibi gerekçelerle olumsuz kararlar verildiğini görmekteyiz. Bu kararları nasıl değerlendiriyorsunuz? Sendika üyesi olmak, hak arama faaliyetleri ve ifade özgürlüğü çerçevesinde faaliyetlerde bulunmak Sağlık Bakanlığında çalışmamak için bir gerekçe midir? Kamu vicdanını yaralayan hukuksuz kararlar mevcut iken Bakanlığınız bünyesinde bulunan bu komisyonun adil, ahlaki ve hukuki davrandığını düşünüyor musunuz?”

DAHA FAZLA