Güvenli bölgede son durum: Derinlik ve genişlik belirsiz

Güvenli bölgede son durum: Derinlik ve genişlik belirsiz

Fırat’ın doğusunda kurulması planlanan “güvenli bölge” için sınır hattında hareketlilik devam ediyor.

Türkiye ve ABD arasında varılan mutabakat sonucu Fırat’ın doğusunda kurulması planlanan “güvenli bölge” için sınır hattında hareketlilik devam ediyor.

Birgün'ün haberine göre, ABD’li askerlerin Müşterek Harekat Merkezi için Urfa’ya gelmesinin ardından sınır hattına yığınak dün de devam etti. TSK ve ABD askerleri Suriye sınırındaki Akçakale ilçesinde yaptığı ortak inceleme ile güvenli bölgeye yönelik izlenecek yol haritasına ilişkin görüş alışverişinde bulundu. Kentteki ABD’li askerler dün de Akçakale, Suruç ve Ceylanpınar ilçelerinde incelemeler yaptı.

Yapılan görüşme ve toplantıların ardından Müşterek Harekât Merkezi’nin Urfa’nın Akçakale ilçesinde kurulmasının ağırlık kazandığı belirtildi. İstişarelerde Fırat’ın doğusunda kalan bölgenin kilit noktasının Suriye’nin Telabyad kenti ile komşu Akçakale olduğu konusunda görüş birliğine varıldı. Türk ve ABD askeri yetkililerinin, Telabyad bölgesinin Cezire ve Kobani kantonları arasındaki kritik adres olduğu belirtildi.

ABD ile TSK kurmayları arasında devam eden görüşmelerde güvenli bölgenin derinliğinin kaç kilometre olacağının da halen tartışıldığı belirtildi. Ankara derinliğin 35-40 kilometre olmasını istiyor. ABD’nin ise Türkiye sınırından itibaren derinliğin 5-10 kilometre ile sınırlandırılmasından yana. Müşterek Harekât Merkezi’nin kurulması öncesinde oluşturulacak derinliğin de netlik kazanacağı ve tüm planlamaların buna göre yapılacağı bildirildi. Mezopotamya Haber Ajansı’nın haberine göre geçtiğimiz günlerde heyetler arasında Ankara’da gerçekleşen ve üç gün süren toplantının ayrıntıları, yansıyanlardan farklı. NATO komutanlarının da katıldığı buluşmada varılan mutabakata göre, “güvenli bölge”nin genişliği yaklaşık 100 kilometre, derinliği ise 5 kilometre olacak.

Fırat’ın doğusuna yönelik olası harekat için Urfa’da konuşlandırılan ve ortak devriyeye katılacak askerler İngilizce dil eğitimine başladı. Bu kapsamda sınır hattında görevli 100 civarında asker Ankara’da dil eğitimine tabi tutuldu.

Milli Savunma Bakanlığı ise ABD ile süren barış koridoru görüşmeleri hakkında açıklamalarda bulundu. Açıklamada ABD’li heyetle altyapı kurulum çalışmalarına başlandığı duyuruldu.