Güven Boya İplik'teki hak gaspları ve baskılara karşı mücadele kararlılığı!

Güven Boya İplik'teki hak gaspları ve baskılara karşı mücadele kararlılığı!

DİSK/Tekstil Antep Bölge Temsilciliği, OSB'de işçilerin örgütlenme haklarına karşı yapılan saldırılara ilişkin Güven Boya İplik Fabrikası yönetimi hakkında Antep Adliyesi’ne suç duyurusunda bulundu.

İleri Haber

DİSK/Tekstil Antep Bölge Temsilciliği, işçilerin örgütlenme haklarını gasbeden Güven Boya İplik Fabrikası yönetimi hakkında suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu öncesi adliye önünde yapılan açıklamada, Gaziantep OSB’deki ağır çalışma ve hak gaspları anlatılırken, “Gaziantep Güven Boya’nın patronları olan Uslu ailesine de buradan bir kez daha sesleniyoruz: yasaları ve anayasayı çiğneyen bu işçi ve sendika düşmanlığına bir an önce son verin” denildi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Tekstil İşçileri Sendikası Antep Bölge Temsilciliği, Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) işçilerin örgütlenme haklarına karşı yapılan saldırılara ilişkin Güven Boya İplik Fabrikası yönetimi hakkında Antep Adliyesi’ne suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusu öncesi adliye önünde yapılan basın açıklamasında, “İşçilerin sırtından, işçilerin emeği ve alın teri sayesinde elde ettikleri paranın ve zenginliğin sağladığı güçle her türlü suçu işleme özgürlüğüne sahip olan, hükümet ve yerel yetkililer tarafından korunan, kollanan ve ölümlerine sebep olmak da dahil, işçilere karşı işledikleri bütün suçlara göz yumulan OSB patronlarının hak-hukuk, kural ve yasa tanımayan pervasızlığına ve işçilere yaşattıkları bu zulme artık yeter demek için toplandık” denildi.

‘PATRONLAR SALGINI FIRSATA ÇEVİRDİ’

Gaziantep (OSB) patronlarının pandemi koşullarını bile işçilerin kazanılmış haklarını gasp etmek ve sömürü koşullarını daha da ağırlaştırmak için fırsata çevirdiği belirtilen açıklamada, alınan önlemler ve yasakların çoğunun, sermayenin çarkları dönsün, patronlar kar etmeye devam etsin diye fabrikalar için uygulanmadığı vurgulandı.

‘EN AZ 11 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ’

İşçilerin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetmeye devam ettiği hatırlatılırken, üretime ara verilmediği ve bu nedenle Başpınar OSB’deki fabrikalarda en az 11 işçinin yaşamını yitirdiği ifade edildi.

‘İŞÇİLERİN E-DEVLET ŞİFRELERİ ZORLA ALINIYOR’

“Yasalara göre işçilerin sendikal örgütlenme özgürlüğüne müdahale etmek, işçilere baskı yapmak, işten atmakla tehdit etmek ve işten atmak suçtur” denilen açıklamanın devamında ise Güven Boya İplik’te işçilere uygulanan hak kaybı ve baskılar şöyle anlatıldı:

“Sendikal örgütlülüğe engel olmak için, daha önce işyeri sendika temsilcileri dahil çok sayıda işçinin işten atıldığı, ayrımcılık, mobbing, hak gaspı vb pek çok baskının yaşandığı bu fabrikada, işçilerin yasal haklarına, sendikal hak ve özgürlüklerine saygı gösterilmiyor. Patronları demokrat olmakla, emeğe ve işçi haklarına saygılı olmakla övünen Güven Boya’da fabrika müdürü tarafından işçilerin en temel yasal ve anayasal hakları dahi ayaklar altına alınıyor.

Fabrika müdürü Mehmet Aydemir, sendikasız işçilerin ve işe yeni alınan işçilerin sendikaya üye olmalarını engellemek için e-devlet şifrelerini alıyor. E-devlet şifresini değiştiren işçiler anında çağrılıp baskıyla ve tehditle şifreleri yeniden alınıyor. Sendikasız işçilere her ay düzenli olarak yasa dışı ve kayıt dışı bir şekilde elden para verme ve borçlandırma gibi yöntemlere de başvuran fabrika yönetimi, sadece bunlarla da yetinmeyip, sendikamıza yeni üye olan ve tüm baskılara rağmen istifa etmeyen işçilerin ailelerine kadar baskı uygulamaktadır. Gece yarısı işçilerin evlerine kadar gidip işçilerin anne, baba, eş ve kardeşleriyle konuşan, işçinin sendikadan istifa etmesi için ailelerine baskı yapan fabrika müdürü Mehmet Aydemir, işçiyi ve ailelerini, sadece sendikaya üye olan işçiyi değil,  istifa etmediği takdirde işyerinde çalışan yakınlarını dahi işten atmakla tehdit etmektedir.

En son geçtiğimiz hafta sendikamıza yeni üye olan ve tüm baskılara rağmen istifa etmeyen genç bir işçi arkadaşımız işten atılmak istenmiş, ancak fabrikadaki işçi arkadaşlarımızın sendikamızla birlikte ortaya koyduğu direniş ve mücadele sayesinde bu arkadaşımız işe tekrar alınmıştır.”

GÜVEN BOYA PATRONUNA UYARI

Başta fabrika müdürü Mehmet Aydemir olmak üzere Gaziantep Güven Boya yönetiminin suçlar hakkında suç duyurusunda bulunulacağı ve bu suç duyurusunun son 6 aydaki ikinci suç duyurusu olacağı vurgulanan açıklamada ayrıca şu ifadeler kullanıldı:

"Biz işçiler patronların kölesi değiliz. İnsanız ve insanca bir yaşam istiyoruz. Tüm yurttaşların haklarını ve yasaları korumakla görevli olan yetkililerin ve AKP iktidarının el üstünde tutarak şımarttığı Antep’in kibirli patronları işçilere ve işçilerin en temel haklarına saygı göstermeyi öğrenene kadar mücadelemizden asla geri adım atmayacağız. 

Gaziantep Güven Boya’nın patronları olan Uslu ailesine de buradan bir kez daha sesleniyoruz: yasaları ve anayasayı çiğneyen bu işçi ve sendika düşmanlığına bir an önce son verin. İşçilere karşı sizin adınıza yetki kullanarak, baskı, tehdit, elden para verme, zorla e-devlet şifresi alma, ailelere baskı yapma, işçiye hakaret ve küfür etme de dahil, işçilere ve yasalara karşı açıktan her tülü suçu işleyen Mehmet Aydemir adındaki fabrika müdürünüzün bu uygulamalarına artık işçilerin tahammülü kalmadı. İşçilerin yasal ve anayasal hakkı olan sendikal örgütlenme hakkına saygı gösterin.

Bu çağrımız bir an önce yanıt bulmadığı takdirde, önümüzdeki haftadan itibaren, fabrika önünde yapacağımız eylemler başta olmak üzere, her türlü demokratik ve meşru mücadele hakkımızı sonuna kadar, sonuç alana kadar kullanacağımızı ilan ediyoruz. “