Gürer: Kredisiz ayakta duracak çiftçi kalmadı

Gürer: Kredisiz ayakta duracak çiftçi kalmadı

CHP'li Ömer Fethi Gürer, Niğde'de ziyaretlerde bulundu.

Niğde'nin CHP'li vekili Ömer Fethi Gürer, kentte seçim çalışmaları kapsamında ziyaretlerde bulundu. Yurttaşlardan üreticilere kadar herkes ekonomik kriz ve yüksek enflasyondan şikayet ederken, Gürer de "Kredi çekmeden ayakta duracak çiftçi kalmadı" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 14 Mayıs’ta yapılacak seçimler öncesi çalışmalarını sürdürürken; ilçe yöneticileri ve milletvekili adaylarıyla Çamardı ilçesinde ziyaretlerde bulundu. Esnaf ve yurttaşların sorun ve taleplerini dinşeyen Gürer'e, ekonomik kriz ve yüksek enflasyona bağlı şikayetler iletildi. 

Evrenseş'in aktardığına göre ilçe esnafı ve sanayi esnafı, "Dün sattığımız ürünün yerine bugün yenisi alamıyoruz. Bağ-Kur primlerindeki artışlar ve emekliliğe ermede sorunlar yanında dükkan gider artışlar bizi ciddi şekilde mağdur etti. Yüksek enflasyon ve pahalılık ise vatandaşın alım gücünü daralttı. Satışlarında eski tadı kalmadı" diyerek sorunlarını aktardı. 

PAZARCI, KÖYLÜ VE ÇİFTÇİ ŞİKAYETLERİNİ AKTARDI

Gürer, ilçedeki pazarı da ziyaret etti ve pazarcı esnafı ile yurttaşları dinledi. Bir esnaf,  "Geçmişle bugünü mukayese etmek mümkün değil, fiyatlar yerinde yüksek olunca vatandaş alabildiği kadar alışveriş yapıyor. Zaruri ihtiyacı kadar alıyor" dedi. Yurttaşlar ise market ve pazarda fiyatlarından düşüş yaşanmadığından şikayet etti.

Gürer, daha sonra Bademdere köyüne geçerek burada köylüler ve çiftçilerle bir araya geldi. Girdi maliyetlerinin artmasından yakınılırken, "Mazot, gübre, ilaç fiyatları son bir yılda 2 katından fazla arttı. Ancak ürettiğimiz ürünlerin fiyatları aynı oranda artmıyor. Her yıl tarımsal sorunlar katlanarak artıyor. Ne hayvancılık ne de bitkisel üretim yapabiliyoruz" denildi. 

'GIDADA DIŞA BAĞIMLIYIZ'

Bademdere ‘de konuşan Gürer, bankalardan kredi çekmeden ayakta duracak çiftçinin kalmadığını söyledi. Çiftçilerin kredi borcunun 363 milyar TL'yi aştığını belirten Gürer, kanun olmasına karşın çiftçiye milli gelirin yüzde birinin verilmesi gerektiğini ancak kanun çıktığından beri verilmediğini de ifade etti. Gürer, "Üretmeyen ülkeler sömürge olur. 21 yıldır plansız tarım geldi, duvara dayandı. Dünyada gıda ürün almadığımız ülke az kaldı. Toprağımız, suyumuz, güneşimiz, çalışkan çiftçimiz var ama yanlış politikalar ile gıda da dışa bağımlıyız" diye konuştu.